ЕКА одобри революционен реактивен двигател

    Британски инженери  представиха революционен реактивен  двигател, който ще позволи на самолетите да летят със скорост до 6500 km / h. В бъдеще пътнически полет от Лондон до Сидни ще трае не повече от 4-5 часа. Създателите на двигателя са уверени, че тяхното революционно изобретение, което тази седмица получи официално одобрение от Европейската космическа агенция, може също да се използва за изпращане на сателити в Космоса.

    Двигателят, създаден от инженерите в Оксфордшир на базата на реактивния двигател,  може да охлажда въздуха, постъпващ в него с  1000 C до -150C за  1/100 от секундата, без да се създават ледени отлагания.

    Това позволява на двигателя да работи безопасно с много по-голяма мощност, отколкото в момента е възможно, без риск от прегряване и аварии. Известен е като въздушно – реактивен.

    И ако в момента пътническите самолети летят на височина от около 35 000 фута, Lapcat може да се издига на височина от 92 000 фута и да развива скорост до 4000 мили в час. На борда на новия самолет ще се побират до 300 пътници.  В кабината ще  се поддържа изкуствено налягане, така че пътниците няма да изпитват дискомфорт от претоварвания. Но поради увеличаване на външното  налягaне, няма да има прозорци.

    Алън Бонд, който ръководи изследването  заяви, че двигателят е „гордостта“ на  живота му. „Изследването е пробив в технологията на двигателите. Иновацията обаче няма да влезе веднага в употреба. Двигателят Sabre е в състояние да промени живота ни през 21 век, както реактивният  двигател го промени през 20-ти век. Ако решите да отидете в Австралия, ще ви трябват само четири часа за да  стигнете до там „- казwа изследователят.

    Двигателят ще се използва за работа с нов тип орбитален самолет за многократна употреба Skylon. Двигателят ще позволява да се достигне още по-голяма скорост, отколкото при превоз на пътници. В случая със Skylon тя ще е по-висока –  4 200 мили в час (повече от 6500 km / h) – което е повече от пет пъти скоростта на звука.

    Корабът ще излита от писта като нормален самолет  и  ще бъде в състояние да лети на  ниска околоземна орбита. След кацането  той може да бъде   подготвен  бързо за нов полет. Двигателят ще сгъстява  водорода като гориво, а за окислител ще използва кислород от въздуха. Когато самолетът е във вакуум, кислород ще се доставя от горивното отделение на самолета.

    Едновременно с разработването на двигателя  британски учени   изграждат и космическия кораб Skylon D1. Корабът се очаква да бъде в състояние да доставя на околоземна орбита до 15 тона товари.

    Последният етап на разработката трябва да бъде  завършен до 2015 г. със създаването на по-малка версия на работещ прототип на двигателя.

    За създаване на двигателя SABRE  са били необходими 22 години работа на   екип от 30 инженери.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *