Нобелови лауреати поискаха Европейския съюз да бъде лишен от премията за мир

    Редица носители на Нобелова награда, водени от 81-годишният южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту, поискаха  ЕС да бъде лишен от Нобеловата награда за мир, и да не се изплати на представителите му премията от 8 милиона шведски крони (около 930 хил. евро),  съобщава Agence France-Presse.

    В становището на написалите протестното отворено писмо се казва, че кандидатурата на ЕС не отговаря на концепцията на Алфред Нобел за награда за мир, формулирана в завещанието му. „Норвежкият  Нобелов  комитет е преформулирал премията по начин, който излиза извън рамките на позволеното“- се посочва в писмото.

    Церемонията по награждаването трябва да състои на 10 декември в Осло, Норвегия. За разлика от всички други Нобелови награди, тази за мир по традиция се връчва не в Швеция, а в Норвегия. На церемонията са се съгласили да присъстват 18 лидери на европейските страни, а шестима, начело с  британския премиер Дейвид Камерън, отказаха поканата.

    От името на ЕС наградата трябва да получат  председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *