Заради кризата в Гърция са сложили край на живота си 3 124 човека

    Гръцкото правителство призна, че броят на самоубийствата в страната се е увеличил от 2009 г. насам с 37% – от януари 2009 г. до август 2012 г. край на живота си са сложили 3124 гърци,  пише El Mundo.

    Тези данни обяви в парламента министърът на обществения ред и защитата на гражданите Никос Дендиас. Той призна, че в началото на тази година, когато Министерството на здравеопазването публикува данните за самоубийствата, те са били занижени.

    Лидер по броя на самоубийствата е Атина, където от 2009 г. насам са се самоубили 355 човека. В Солун те са 319.

    От Ел Мундо отбелязват, че увеличаването на броя на самоубийствата е пряко свързано с обедняването на населението.

    Преди в Гърция да се разгори икономическата криза, в страната практически не е имало самоубийства.

    Преди 2009 г.  делът на самоубийствата в Гърция е бил 2,8% на 100 хиляди жители. В десетилетието преди кризата в Гърция е имало 3656 самоубийства, което е почти същото както за  трите години на кризата.

    Един от координаторите на НПО Klimaka която помага на хората, изпаднали в беда, психологът Арис  Виолацис,  съобщи, че от началото на кризата броят на хората, които са в състояние да се самоубият, е нараснал с 50%.

    При това посягат на живота си не само бедните. В началото на октомври на фона на скандал за корупция по високите етажи на властта, се самоуби бившият заместник-министър на вътрешните работи на Гърция Леонидас Цанис.

    По-рано министър-председател на Гърция Андонис Самарас призна, че през последните години жизненото равнище  на гърците е паднало с 35%.

    Според данни на гръцката агенция ELSTAT, публикувани на 22 ноември, през второто тримесечие на тази година, средният доход на средното гръцко семейство е намалял за година с 15% на година, а разходите на домакинствата са се увеличили с 37%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *