Китай ограничава използването на органи от екзекутирани затворници за трансплантации

    Китай ще ограничи използването на органи от екзекутирани затворници за трансплантации, съобщи Синхуа, позовавайки се на представител на местното министерство на здравеопазването.

    Ограничаването на употребата на органи от екзекутирани е свързано с успехите на програмата за   доброволното даряване на органи, която започна  в Китай преди две години, се казва в доклада.

    Тази програма е създадена от китайското министерство на здравеопазването, с подкрепата от Червения кръст в Китай. Според официални данни, от март 2010 г. до септември 2012 г. нуждаещите се  от операция са получили 1,279 органи от доброволни донори.

    Всяка година около 1,5 милиона китайци се нуждаят от трансплантация, но да   получат необходимия орган успяват само 10 000 души, според Ройтерс, позовавайки се на Министерството на здравеопазването. Смята се, че значителна част от тези органи са взети от престъпници, осъдени на смърт.

    Активисти за правата на човека обвиняват китайските власти в незаконното използване на органи от екзекутирани за трансплантация – по-специално, отнемане на телесни органи, без предварителното съгласие на осъдения на смърт, както и от неговите роднини и близки. Китайските власти отхвърлиха обвиненията.

    Медиите също така съобщават за многобройни случаи, в които органите на екзекутирани китайци купуват чуждестранни граждани, за които е  много по-евтино да придобият необходимия им орган в  Китай, отколкото в родните им страни.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *