Ирак предупреди за възможност от гражданска война в Турция

    Турските власти са възмутени от изявление на министър-председателя на Ирак Нури ал Малики, в което той предупреждава за възможността от етнически и религиозен конфликт в Турция. В изявление на турското външно министерство се казва, че сравнението на ситуацията в Турция и Ирак  „няма нищо общо с реалността“, и че   иракският министър-председател има  „халюцинации“.

    Малки заяви: „Поради сирийската криза  ние наблюдаваме сектантски и етнически разделения в региона. Конфликтът в Сирия стана  директен проблем в отношенията между Турция и Ирак. Турция трябва да обърне много сериозно внимание на тяхната вътрешна ситуация. Особено трябва да обърне внимание на отношенията между сектите. Тя трябва да намери решение. “

    Малики намеква за кюрдския проблем, който не е решен и в неговата страна. По-рано тази седмица  са били убити 12 войници от редовната армия на Ирак,  в сблъсък с кюрдските милиции пешмерга в Tиркит.

    В Ирак нараства напрежението в два региона, за които претендират и централната власт и кюрдската автономия – Киркук и Tиркит. В Киркук са изпратени иракски танкове и бронирани коли. Кюрдите предупреждават, че това може да доведе до дезинтеграция на страната.  В същото време турците, очевидно не знаят как да реагират на това, което се случва в Ирак.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *