Във Великобритания откриха плъхове – мутанти

    Плъхове – мутанти, открити в графствата Беркшир и Хемпшир, са нечувствителни към повечето отрови и болести.

    Външно те изглеждат като обикновени диви плъхове, но притежават ген, който прави животните силно устойчиви към отрови и смъртоносни заболявания, като плъховете са и преносители на тези болести. Задава ли се нова епидемия от чума? Именно от това се страхуват британските лекари.

    Д-р Алън Бъкли от Университета в Рединг, който е ръководител на изследването на плъховете от град Хенли казва,  че в тялото на един от тях са намерени  цял куп опасни инфекции, включително и причинителя на лептоспирозата –   много опасни остро инфекциозно заболяване. Поразява бъбреците, скелетните мускули, черния дроб, предизвиква кървене в плеврата, стомаха , червата.

    Министерството на здравеопазването смята,, че е необходимо разработването на нови смъртоносни отрови за тези плъхове, но група еколози протестират срещу това, считайки , че така само ще се влоши ситуацията и ще навреди на много животни, които за храна използват плъхове и мишки.

    – Колкото по-смъртоносни отрови се измислят, толкова по-устойчиви стават плъховете и това може да доведе до още по-трагични последици, казва Джеф Kнот от Британското общество за защита на природата.

    По материали на dailymail.co.uk

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *