В Шотландия откриха дом, построен преди 10 000 години

    В северозападната част на Единбург, при строителството на мост над река Форт са открити останките на праисторически дом, построен  преди повече от 10 000 години.

    Находката е  овална   яма на дълбочина около два метра и   с дължина не по-малко от седем метра.   Археолозите са открили много кремъчни сечива, върхове на стрели и дори черупки от лешник.

    „Това  рядко откритие ще позволи  по-добре да разберем как е живял праисторическия човек, – казва Ед Бейли от компанията  Headland Archaeology,, координираща  разкопките.  В момента  работата продължава и  се надяваме скоро напълно да  реконструираме подробната картина на мезолитния начин на живот. “

    Постройката е била обитавана около 8240 пр. Хр., което е установено с радиовъглеродния метод за датиране.

    Следите от древно огнище показват, че  в помещенията се е поддържала топлина. Според учените, структурата е била предназначена за живеене в студените зимни месеци. За изолиране на покрива и стените вероятно са били използвани мъх и торф.

    Преди около 10-12 хиляди години в Европа настъпва  краят на последния ледников период. Повишаването на температурата и топенето на ледниците водят до покачване на морското равнище. Великобритания става остров, който се отделя от Ирландия и континентална Европа.

    Изменението на климата  довежда до увеличаване на горските площи. В ерата, която предхожда  неолитната революция, древните жители на Великобритания са били полуномадски групи от ловци, каквито вероятно са били древните обитатели на къщата.

    Трябва да се отбележи, че такива древни домове във Великобритания са откривани и преди. Например, Ховикският дом, построен преди около 9500 години, или древната жилищна  структура в Стар- Кар, която е на възраст повече от 10 хиляди години.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *