Кремъл засилва натиска върху правозащитните организации

    Когато служителите на руската правозащитна организация  „Мемориал“ идват вчера на работа, те са посрещнати от думите „чуждестранен агент“, написани на стената на сградата, пише The Times.

    Това беше първият ден oт влизане в сила на новия закон за ограничаване на свободата на подкрепяните от Запада организации, който,  изглежда, трябва да  стане важна част от кампанията на Кремъл за потискане на критиците на президента Владимир Путин.

    В съответствие с този закон, организации като „Мемориал“, която се опитва да   запази паметта за престъпленията на Сталин, трябва да се регистрират като „чуждестранни агенти“ и да се съгласят да предават даренията, получавани от Запада, на внимателния контрол на държавата.

    Тази мярка се прилага само за организации с нестопанска цел, които са с политическа дейност, и, изрично се казва, че законът има за цел да се гарантира държавната сигурност.

    „Терминът „чуждестранни агенти“- на руски и на английски език – предполага разузнавателна дейност и е в състояние да изплаши привържениците им, особено от САЩ,“ – пише Роджър Бойес.

    „Ние не сме предатели на страната си, – казва ръководителят на „Мемориал“ Александър Черкасов.  – Ние се занимаваме с възстановяване на репутацията и.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *