Костов: Борисов или не разбира, или мами за таксите от газа

    Няма ОВОС на „Южен поток“ на територията на страната, няма технически проект, т.е. няма окончателна оценка на размера на инвестицията, която ще се вложи в страната, заяви по бТВ лидерът на ДСБ и съпредседател на СК Иван Костов.

    Костов коментира думите на Борисов пред „Файнейшъл таймс“, че таксите от транзит ще се използват за повишаване на пенсиите. Таксата за транзит, ще се определи от „Газпром“ България, а те имат блокираща квота, те ще зададат и таксата за пренос и като размер, посочи Костов. Според него интересът на Москва е колкото се може по-голям обем и по-малка такса.
    Бойко Борисов в момента абсолютно или не разбира, или по такъв безподобен начин мами обществото за таксите. Това е мръсната диря, по която беше направен „Белене“, няма ОВОС за него, няма технически проект, няма финансиране, не е ясно колко ще струва. Вижте как се повтарят същите елементи, каза Иван Костов.

    ЕС няма да остави това така, тъй като в този договор за „Южен поток“ има и клауза, наложен от руската страна, а тя е само „Газпром“ да доставя газ. ЕС има директива и тя трябва да се спазва. „Газпром“ ще си плати скъпо това, което се опитва да направи в момента, смята Костов.
    Най-важният въпрос е за цената на газа, а той е, че хората сами ще установят от сметките си от февруари дали Борисов е намалил цената на газа и с колко. Няма такова намаление на цената на газта, каквато получиха други страни като Полша, Чехия и Германия, а Русия получи абсолютен монопол на продажбата на газ в България, заяви Костов.

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5309751

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *