Финландската полиция конфискува компютъра на 9-годишно момиче

    Финландската полиция е претърсила  и  конфискувала имущество в дома  на 9- годишно момиче, заподозряно в пиратство, съобщава kaleva.

    По време на претърсването oт момичето е иззет лаптоп – както  съобщават от полицията, именно на него са открити данни за пиратско теглене на ресурси.  TorrentFreak пише, че компютърът на детето е бил украсен със стикер на Мечо Пух.

    Както се оказва, инцидентът, свързан с обиска, е станал през октомври 2011 година. Момичето, което искало да слуша албума на любимата си поп-певица Кису, въвела името и в търсачката, която и дала линк към торент портала The Pirate Bay.

    Нелегалното сваляне на музика било проследено от   финландската антипиратска агенция (CIAPC). Главата на семейството, който имал договор   с доставчика на интернет услуги, е била глобен  с  600 евро, но той отказал да я плати. Според него, изтеглените файлове от интернет не можели  да се възпроизвеждат, а на следващия ден   купили албума в магазина.

    Действията на полицията и CIAPC предизвикаха  критики от правозащитни организации. Инцидентът бе осъден и от Пиратската партия на Финландия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *