Бритиш петролиум признава вината си за разлива на петрол в Мексиканския залив

    Британската компания BP е решила да се признае за виновна в престъпна небрежност, която през 2010 г. доведе до разлив на петрол на нейна платформа в Мексиканския залив и предизвика най-голямата по рода си екологична катастрофа в САЩ. Това съобщи  днес   „Ройтерс“, позовавайки се на осведомени източници.

    Според техните данни, BP се е съгласила да плати глоба в размер, който може да бъде „най-големият в историята“. За рекордна се счита глобата в размер на 1,3 млрд. долара, наложена на американската фармацевтична компания „Pfizer“ през 2009 г. за измами на пазара на лекарства.

    Според Ройтерс, американското министерство на правосъдието ще обяви официално споразумението с  „Бритиш петролиъм“ да поеме вината за теча и да плати глобата в четвъртък. Тази информация все още е без коментар от представители на  „Бритиш петролиъм“.
    Експлозията на платформата „Дийпуотър хърайзън“, намираща се на 210 км югоизточно от Ню Орлиънс (Луизиана, САЩ), настъпи на  20 април  2010 г. В резултат на това  изчезнаха 11 работници, а други 115 души, които са били на платформата по време на инцидента, са били спасени. Във водите на залива изтекоха повече от 4 милиона барела петрол, което доведе до замърсяване на водата и обширна крайбрежна ивица.

    През август Министерството на правосъдието даде под съд BP, с обвинение в престъпна небрежност. Процесът срещу BP и нейните партньори  трябва да започне през февруари следващата година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *