Човечеството оглупява вече три хилядолетия

    Човечеството оглупява вече три хилядолетия, поне така твърдят екип   учени от Станфордския университет,  според които  човечеството все повече губи своите интелектуални и емоционални способности.

    Причината според  изследователите е в  уязвимостта на гените на  интелекта и емоциите: те повече от останалите са изложени на мутации. Но за сметка на това сега хората не се нуждаят от интелекта си чак толкова за да оцелеят.

    Според The Daily Mail, учените са уверени, че да се тревожим заради спад  в производителността на мозъка не е необходимо, тъй като по времето , когато  това стане сериозен проблем, ще се появят нови способи за еволюция, а методът на естествения подбор няма да действа.

    „Развитието на интелектуалния ни капацитет и оптимизирането на хиляди гени, отговарящи за нашата интелигентност, най-вероятно са настъпили преди нашите предци да напуснат Африка“ – предполага д-р Джералд Крабтри, един от авторите на изследването, резултатите от което бяха публикувани в Trends in Genetics.. Той също така отбелязва, че в околната среда  основната задача е била човешкото оцеляване,  и умът е бил насочен за решаване на този проблем.

    По-късно интелектуалните способности, според учените, рязко спаднали. С развитието на селското стопанство, урбанизацията, животът станал по-лесен. Борбата с мутациите, които увреждат човешкото умствено развитие, отслабнала.

    Въз основа на изчисленията на честотата, с която се появяват вредни мутации в човешкия геном, учените  предполагат, че за развитието на интелектуалните способности са необходими 2 до 5 000 гени. Според д-р Крабтри, за  три хиляди години и 120 поколения,  хората са изпитали най-малко две вредни мутации, с отрицателен ефект върху интелигентността и емоционалната стабилност. Изследователите се надяват, че в бъдеще ще бъдат в състояние да контролират тези промени.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *