Усъвършенстваха стария плащ – невидимка

    Учени от университета  Дюк  са създали експериментален прототип на плащ – невидимка, който напълно скрива разположен в него обект от  микровълново излъчване, пише BBC News.

    Устройството е изработено във формата на ромб, вътре в който има кухина за прикриване на обекта. Прототипът засега работи само в двуизмерен режим, тъй като е монтиран върху плоска основа. Освент това обектът е невидим само в една посока (на илюстрацията – хоризонтално).

    „Това е като картите в „Алиса в страната на чудесата „, те не са виждат странично, но са напълно видими в други ориентации“ – казва един от авторите на изследването, професор Дейвид Смит.

    Плащът -невидимка работо за сметка на това, че излъчването, което пада върху стените му (на илюстрацията), първо се изкривява и заобикаля вътрешната кухина, и след това се преизлъчва от другия край на устройството, където вълновото поле се възстановява в същия вид, в който е била първоначално. Поради това, наблюдателят, който се намира зада скрития обект не може да забележи  присъствието на чуждо тяло в рамките на устройството.

    Праобразът на плаащ -невидимка беше представен за първи път през 2006 г., но едва сега е възможно да се  отстранят редица дефекти като например вътрешното отражение между стените.

    Ключов елемент в  тези  невидимки са стените им, изработени от специални материали, чиито свойства не се определят от химичния състав, от вътрешната структура.

    Те се наричат метаматериали, и могат да бъдат използвани за създаване, например, на необичайни лещи или за топлинен компютър.

    От размера на елементите им зависи на каква дължина на вълната работи  устройството. Микровълновото излъчване има много по-голяма дължина на вълната от видимата светлина, така че да се създаде за него такава невидимка е много по-лесно.

    Снимката отляво Duke University Photography, отдясно –  Landy & Smith, Nature Materials, 2012

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *