Орнитолози са открили в яйцата способност да се обучават

Учени откриха, че някои видове птици обучават яйцата си  да се борят срещу кукувиците, пеейки им специални песни.

Орнитолози  са установили, че австралийското синьо орехче (Malurus cyaneus) в борбата си срещу кукувици учи своите пиленца на специални трели пароли, при това доста преди да се излюпят, пише NatureNews.

Необичайното поведение крадено от 30думи на птичките изследователите забелязали, когато записвали песните на женските, които те издават при поява на хищник. Биолозите  забелязали, че в „свободното време“  птиците пеят на още неизлюпилите се яйца.

крадено от 30думи

Песента съдържала същите нотки, с които женската си иска храна от мъжкия. Когато пилета се излюпвали било установено, че  те издавали същите „хранителни“ звуци, който обаче били различни за всяко гнездо. Във всеки случай в тях се включвали тези нотки, които се съдържали в песента на женската.

За да  крадено от 30думи установят дали версията на песента  е вродена  или придобита, авторите сменяли яйцата между гнездата, още  преди женската да започне да дава уроци.

Оказало се, че пилетата възпроизвеждат песните на своите приемни, а не на биологичните си родители. Когато учените по време на хранене пускали запис на чуждите пилета, родителите отказвали крадено от 30думи да дават храна на собственото си потомство.

Използване на звукови пароли е необходимо на орехчетата, за да не губят време да отглеждат кукувичета. Учените обаче за първи път се сблъскват с факта, че обучението започва преди излюпването.

Според авторите, това се дължи на различни темпове на развитие при ембрионите на крадено от 30думи орехчетата и кукувиците. Последните се излюпват по-рано и нямат време да научат песента, която женската започва да пее едва на десетия ден след снасянето.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Post Comment