Орнитолози са открили в яйцата способност да се обучават

    Учени откриха, че някои видове птици обучават яйцата си  да се борят срещу кукувиците, пеейки им специални песни.

    Орнитолози  са установили, че австралийското синьо орехче (Malurus cyaneus) в борбата си срещу кукувици учи своите пиленца на специални трели пароли, при това доста преди да се излюпят, пише NatureNews.

    Необичайното поведение на птичките изследователите забелязали, когато записвали песните на женските, които те издават при поява на хищник. Биолозите  забелязали, че в „свободното време“  птиците пеят на още неизлюпилите се яйца.

    Песента съдържала същите нотки, с които женската си иска храна от мъжкия. Когато пилета се излюпвали било установено, че  те издавали същите „хранителни“ звуци, който обаче били различни за всяко гнездо. Във всеки случай в тях се включвали тези нотки, които се съдържали в песента на женската.

    За да  установят дали версията на песента  е вродена  или придобита, авторите сменяли яйцата между гнездата, още  преди женската да започне да дава уроци.

    Оказало се, че пилетата възпроизвеждат песните на своите приемни, а не на биологичните си родители. Когато учените по време на хранене пускали запис на чуждите пилета, родителите отказвали да дават храна на собственото си потомство.

    Използване на звукови пароли е необходимо на орехчетата, за да не губят време да отглеждат кукувичета. Учените обаче за първи път се сблъскват с факта, че обучението започва преди излюпването.

    Според авторите, това се дължи на различни темпове на развитие при ембрионите на орехчетата и кукувиците. Последните се излюпват по-рано и нямат време да научат песента, която женската започва да пее едва на десетия ден след снасянето.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *