Джонатан Алън : Голям срам е изборът на съдии за КС, след прозрачността при избора на ВСС

    В интервю Н. Пр. Джонатан Алън, посланик на Великобритания пред Илиана Беновска, „Радио К2″ заяви:

    България е извървяла много голям път 23 години след датата 10 ноември . Има още неща за постигане. Въпросът за мен ,в качеството ми на посланик, е: Дали тази страна, правителството говорят на широка база, дали са в правилната посока, дали извършват напредък или не. Моята оценка, която мисля се споделя от много мои колеги е,  че  така -широко говорейки – сме на прав път. Това не значи, че всичко е съвършено, не означава, че няма нужда от по-нататъшни реформи и не значи, че няма още работа за вършене.

    Илиана Беновска запита :Миналата седмица говорителят на ЕК съобщи, че във връзка с избора на член на КС, на България  й предстои извънреден доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за мониторинг на правосъдната ни система и вътрешните работи. Не на последно място в същото време, вашият колега посланика на Германия Матиас Хьопфнер рязко реагира, че върху него се оказа цензура, когато той се изказа за липсата на свобода на словото в България и липса на прозрачност на собствеността на медиите.

    Вицепрезидентът на ЕК Нели Крус също се обърна към Бойко Борисов с категорична позиция, да не се спира навлизането на демократични ценности в България, чрез финансови и политически манипулации върху медиите. Тези три събития карат ли Ви да мислите, че сме напреднали?

    Н. Пр. Джонатан Алън отговори: Започвайки с кандидата за КС, моята реакция е, че това е доста голям срам, след прекрасните, прозрачни условия при избора на ВСС. Това получи широко одобрение и съм впечатлен от работата на министъра на правосъдието, за да го постигне.Жалко, че малко след това не се вижда прозрачността при избор на конституционни  съдии.

    Независимо, кой е отговорният орган, държавата трябва да отговаря за тези неша,трябва да се проведе пълно проучване  кое е вярно и кое не е. По отношение на ВСС, КС или  избор но главен прокурор идеята е не чужденците да имат доверие, а доверие да имат местните хора.Посланик Матиас Хьопфнер разбираемо, беше доста разстроен, че коментарите му,  не бяха представени от журналистите точно.

    Мисля, че има едно опасение в България, че понякога редакторски решения се правят с оглед на интереса на собствениците. Когато г-н Борисов се срещна с посланиците на ЕС и беше попитан дали  това е така  той отговори, доколкото си спомням, че трябва да има по-голяма прозрачност по отношение на собствеността върху медиите и дори закон, за да може обществеността да знае точно кой е собственик на съответните издания. Така, може би, ще се знае повече за позициите.

    и още: http://www.radiok2.bg/index.php?k2=1.1804

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *