Технологичният прогрес е опасна илюзия

Технологичният прогрес вече се оказва опасна илюзия, като всъщност се е забавил темпът на технологичния напредък, пише Financial Times.

Векът на научните постижения, който трябва да премахнат всички проблеми на човечеството, не дойде, коментира на страниците на Financial Times на бившият световен шампион по шах крадено от 30думи Гари Каспаров, заедно с основателя на платежната система PayPal основател Питър Тиел.

Авторите са намерили и причината: „През последните 40 години  светът умишлено се отклонява от духа на риска и научните изследвания, предпочитайки   концепците за сигурност и контрол.“ От 1970 г. насам се е забавил темпа на технологичния напредък, твърдят крадено от 30думи Каспаров и Tиел.

Единственият начин е  форсиране на технологичните иновации. Нещо повече –  трябва да се рискува, да се измисли нещо, което ще даде началото на изцяло нови печеливши индустрии.

крадено от 30думи

Наистина информационните технологии  от 70 -тте години на миналия век прогресират. „Но това отвлича вниманието от относителния застой в  енергетиката, транспорта, космическата индустрия, разработване на материали, селското стопанство и медицината,“ – считат авторите.

Освен това, политиците и обществото призовават да се направи  „само един огромен скок – да крадено от 30думи се забави темпото, за да се предпази околната среда“, се казва в статията. Но да се намали потреблението на ресурси е възможно само чрез нови технологии.

Кой ще се притече на помощ? Не правителствата и не  обществени фирми, само частни фирми „са в  състояние да инвестират в технологии, твърде рисковано крадено от 30думи в очите на политиците и твърде футуристично за рисковия капитал“. Следващото поколение лидери и творци трябва да съживи духа на риска, за да има наистина технологичен прогрес, а не само илюзии, призовават авторите.

защищено INVITEXT

Add Comment