Ирак постави ултиматум на „Газпром“

Властите на Ирак поискаха руската компания „Газпром нефт“ да се откаже от договора за разработка на нефтеното находище Бадра.

Това съобщи  AFP, като се позовава на представител на иракското правителство.

„Ние поиска “ Газпром нефт “ да каже на иракското правителство какво предпочита – да крадено от 30думи прекъсне договорите с Кюрдистан или да напусне находищете Бадра“ – е съобщил Фейсал Абдула, представител на иракския вицепремиер Хюсеин Шахристани, който ръководи енергийния сектор в правителството.

Руската компания не коментира съобщението от иракските власти.

Представителят на вицепремиера на Ирак, нарече договорите с Кюрдистан незаконни и потвърди позицията на федералното правителство, съгласно която всички споразумения, свързани с експлоатацията на природните ресурси на страната трябва да бъдат одобрени директно от Багдад.

Консорциумът, в който взлиза компания „Газпром Нефт“, дъщерно дружество крадено от 30думи на „Газпром“, спечели търг за разработката на Бадра в източната част на Ирак през декември 2009 г.. През август компанията е сключила два договора за разработване и добив на нефт с правителството на автономната област Кюрдистан.

Нефтеното находище Бадра се намира в провинция Васит в източната част на Ирак. Според крадено от 30думи предварителните оценки, запасите в Бадра може да достигнат 3 млрд. барела петрол. Дялът на „Газпром нефт“ в проекта като оператор по договор е 30%.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment