Ирак постави ултиматум на „Газпром“

    Властите на Ирак поискаха руската компания „Газпром нефт“ да се откаже от договора за разработка на нефтеното находище Бадра.

    Това съобщи  AFP, като се позовава на представител на иракското правителство.

    „Ние поиска “ Газпром нефт “ да каже на иракското правителство какво предпочита – да прекъсне договорите с Кюрдистан или да напусне находищете Бадра“ – е съобщил Фейсал Абдула, представител на иракския вицепремиер Хюсеин Шахристани, който ръководи енергийния сектор в правителството.

    Руската компания не коментира съобщението от иракските власти.

    Представителят на вицепремиера на Ирак, нарече договорите с Кюрдистан незаконни и потвърди позицията на федералното правителство, съгласно която всички споразумения, свързани с експлоатацията на природните ресурси на страната трябва да бъдат одобрени директно от Багдад.

    Консорциумът, в който взлиза компания „Газпром Нефт“, дъщерно дружество на „Газпром“, спечели търг за разработката на Бадра в източната част на Ирак през декември 2009 г.. През август компанията е сключила два договора за разработване и добив на нефт с правителството на автономната област Кюрдистан.

    Нефтеното находище Бадра се намира в провинция Васит в източната част на Ирак. Според предварителните оценки, запасите в Бадра може да достигнат 3 млрд. барела петрол. Дялът на „Газпром нефт“ в проекта като оператор по договор е 30%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *