Руска подводница обикаляла месец по крайбрежието на САЩ

    Военноморските сили (ВМС) на САЩ съобщават, че руска  подводница цял месец  е обикаляла   близо до териториалните води на страната. Според американското министерство на отбраната, това се случва за втори  път в рамките на три месеца.

    Според The  Washington Free Beacon, ядрената подводница клас Sierra-2, от руския Северен флот, е открита миналия месец на 440 км от източното крайбрежие. При това тя навлязла в района около Флорида, където американски  самолетоносачи имали учения. Как американския флот е забелязал  подводницата не се съобщава.

    Според Си Ен Ен американските военни кораби са  проследили руската подводница и тя се е отправила към Европа. След което е била открита на разстояние от хиляда мили от крайбрежието на САЩ. Не е ясно какво е правила подводницата близо до американски води, но според американците,  екипът и е отработвал задачи за борба с подводници на потенциален противник.

    Според американските медии, този ход от страна на Русия може да се разглежда като желание да се демонстрира военната мощ на страната, за засилването на която през февруари тази година съобщи  командирът на Военноморския флот на Русия Владимир Висоцки.

    В средата на август бе съобщено, че един месец руска подводница „Щука-Б“ ( по класификатора на  НАТО – Akula), се е намирала край бреговете на САЩ. Военните забелязали подводницата едва когато тя излязла от Мексиканския залив. По-късно тази информация бе опровергана от Пентагона.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *