Пуерто Рико става 51-ия щат на Америка

    Жителите на Пуерто Рико решиха да променят  политическата система, ставайки 51-ият американски щат. Това са резултатите от референдума, резултатите от който станаха известни на 7 ноември, пише Асошиейтед прес.

    В момента  Пуерто Рико има статут на автономна територия на Съединените щати. В референдума, проведен на два етапа, жителите първо гласували за промяна на политическия статут на архипелага. За това гласували 54% от избирателите. По време на втория етап в Пуерто Рико избирали  ново политическо устройство.

    За превръщането  Пуерто Рико в 51-и щат в САЩ сa гласували 61 на сто от избирателите, 33 на сто гласували за статут на архипелага като асоциирана държава в съюз със САЩ. Само пет процента подкрепили пълна независимост на страната.

    Както пояснява Би Би Си, за окончателното включване на Пуерто Рико към  САЩ,  решение трябва да вземе Конгреса на САЩ.

    Пуерто Рико се присъединява към Съединените щати през 1898 година. От 1947 г. жителите на архипелага избират губернатор, а от 1952 г.  територията се нарича „свободна асоциирана държава“. Белият дом активно участва в управлението на Пуерто Рико.

    Пуерториканците имат американски паспорти. А в случай, че архипелагът получи статут на щат, неговите жители ще могат да гласуват на  всички избори в САЩ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *