Борисов помолил Марковска да подаде оставка, ако ЕК не приеме избора й

    Премиерът Бойко Борисов е разговарял в понеделник с новоназначената от парламента конституционна съдийка Венета Марковска, за да я помоли да подаде оставка, ако Европейската комисия (ЕК) продължи да твърди, че изборът й е съмнителен.

    Това обясни самият министър-председател след брифинга по повод на срещата си с ливанския премиер Наджиб Микати.

    „Ако е донос е много грозно, ако има капка истина правилното е да се оттегли“, добави Борисов, визирайки множеството съмнения за корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние, които се появиха след номинацията на Марковска за Конституционния съд (КС).

    Той помолил съдийката, която и в момента продължава да е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) да следи внимателно какво казват от Брюксел и, „ако има нещо, от което се срамува или й петни името, я помолих да се оттегли“.

    „Надявам се до петък да има развитие с ЕК. Разчитам на нея (Марковска – бел.ред) да не залага през следващите години проблеми в съдебната система. Мисля, че ме е разбрала, много е разстроена, има проблеми със здравето“, добави още премиерът.

    Конфликтът между Брюксел и София се задълбочи

    Малко преди това стана ясно, че заплахата от извънреден евродоклад по повод избора на Марковска за КС е реална и зависи това как българските власти ще продължат напред по този случай.

    Това становище на Брюксел, обявено в понеделник, задълбочи задочния конфликт между София и ЕК, на фона на ожесточените атаките на защитници на Марковска към Еврокомисията и призивите на неправителствени организации Марковска да подаде оставка.

    ЕК потвърди, че изявленията на говорителя й Оливие Баи от миналата седмица за възможен допълнителен доклад за България представляват официална позиция. С това изявление на говорителя на председателя на комисията Жозе Мануел Барозу Пия Хансен, цитирано от БНР, бе опроверган вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди ден каза, че предупреждението за извънреден доклад по правосъдие и вътрешни работи още преди края на тази година, вместо планирания в края на 2013 г., не е официална позиция.

    Косвено бе даден отговор и на премиера Борисов, който в понеделник заявява пред в. „Стандарт“: „Аз искам да получа информация от ЕК в какво официално обвинява г-жа Венета Марковска.“

    „Европейската комисия показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за Конституционния съд (КС). Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай“, заяви говорителят на ЕК Марк Грей пред БНР.

    Той уточни, че извънреден доклад засега не е планиран, но такава възможност винаги съществува, в зависимост от ситуацията в България.

    http://www.mediapool.bg 

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *