Производството на биоенергия се оказа грешка

    Все повече се засилват подозренията, че производството на биоенергия ще доведе до глад и изтощаване на почвата. „Оказва се, че производството на електроенергия и горива от растителен материал – е екологична  грешка“ – пише Никола Фичнър в германското издание на „Файненшъл таймс“. Федералната служба за околната среда заяви в четвъртък, че в света  няма достатъчно земеделска земя, и препоръчва в дългосрочен план  отказ от биоенергия.

    Въпреки това, напомня авторът, добив на енергия от  растителни суровини за дълго време се считаше за   важна част от прехода към чисти енергийни източници, въпреки факта, че сега се подлага на съмнение дори по-ниското производство на въглероден двуокис при използването на биогорива. Правителството на Германия все още настоява за  увеличаване на производството на биогаз и биогорива.

    Дългосрочният анализ на агенция по околна среда може да засегне и други области, пише авторът. Агенцията препоръчва на автомобилните производители да разработват електрически превозни средства или други алтернативни двигатели. Според представител на ведомството в дългосрочен план не може да се намери алтернатива само за растително самолетно гориво.

    „Федералната агенция по околна среда в своята оценка се основава на анализ на площите.  В момента в света има 5 милиарда хектара земеделска земя, от които 3,5 хектара са пасища, а останалите – обработваеми площи“ – казва Фичнър.

    Според представителя на агенцията по околна среда, в  момента проблемът с глада, който засяга около един милиард души, се дължи на неравномерното разпределение на храната, а не заради производството на биогорива, но в следващото десетилетие, когато ще трябва да се изхранват 9 милиарда души, площи за суровина за производство на биогорива на практика няма да има. Разширяването на площите, според експерти, ще доведе до влошаването на околната среда, а  интензификацията на селското стопанство в дългосрочен план ще се отразява зле на почвата.

    Според германската агенция по околна среда, единственият начин да се разширят посевните  площи за производство на биогорива,  е  да се консумира  по-малко месо, тъй като месната храна изисква големи земеделски площи.

    Източник: Financial Times Deutschland

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *