Путин: Русия никога няма да стане член на ЕС

    Русия никога няма да стане член на ЕС, заяви президентът Владимир Путин на среща с участниците в дискусионен клуб „Валдай“. Все пак, това не означава, че   не трябва да има сближаване, каза той.

    „Влизането на Русия в Европейския съюз не е реалистично, ние с вас прекрасно разбираме, нито по  територия, нито като икономика“, – заяви Путин, отбелязвайки необходимостта да се „използва  енергията на комбинираните усилия на Русия и европейските и партньори.“

    „Ние имаме високо образовано население, имаме    добра основа във фундаменталните науки, имаме много минерални ресурси, човешки ресурси, които са подготвени или могат да бъдат подготвени в кратък период от време“ –  цитира Путин РИА „Новости“.

    Въпреки това, държавният глава не може да разбере защо на гражданите на Русия не се  предоставя  безвизово пътуване в Европа, а  дори и жителите на няколко страни от Латинска Америка могат свободно да посещават ЕС. „Там какво, нима криминогенната ситуация е по-добра, отколкото в Русия?“ – недоумява президентът.

    „Ние не можем да се договорим за безвизово пътуване – това е просто смешно … Аз дори не разбирам това, от което нашите колеги се ръководят“, – каза Путин.

    Пред участниците в Международния клуб Путин очерта визията си за икономическата криза в Европа, която по негово мнение,  е не само финансова, но и политическа. „Мисля, че тя е много по-дълбока, и  отчасти е с политически характер, тя отчасти е с  технологично естество, а част от проблема е в рамките на процеса на интеграция“ – каза президентът.

    „Ние разбираме, че партията се стреми към властта, и тя обещава  безмилостно. Така е устроен светът днес: Обещания, обещания, и след това опити да се изпълни нещо.  Ако не  се  изпълни – на следващите избори тя няма  почти никакъв шанс.“ – обясни Путин. В резултат на това, ако икономиката не расте с нужното темпо, властите се стремят да поддържат стандарта на живот на своите граждани изкуствено. „Така възниква дълговата криза“, заключи президентът.

    Путин призна, че той счита за неправилно  да дава съвети на колегите си в Европа. Въпреки това, той счита, че е възможно да вземе за пример печалния опит на Европейския съюз, по отношение например, на въвеждането на единна валута между членовете на общото икономическо пространство.

    „Ето какво се случва с дълговете и макроикономическите показатели, и какво се случва с  други основни  фактори в развитието на икономиката и как то засяга това, че в Европейския съюз има обща валута, която, по мое мнение, не   винаги съответства на нивото на икономическото развитие на различни страни“ – каза президентът. Според него, първо трябва да има споразумение за обща фискална политика.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *