Фидел Кастро вече не разпознава хората

    Авторитетен източник заяви, че бившият кубински лидер Фидел Кастро е претърпял инсулт.

    Кубинският революционен лидер Фидел Кастро е претърпял  инсулт и вече не може да се храни сам, да говори и да се движи, заяви венецуелският лекар Хосе Рафаел Maркуина, позовавайки се на авторитетен източник.

    „Той е претърпял емболичен инсулт и сега никого не разпознава“ – казва Маркуина. Според него състоянието на бившия лидер на Куба е много близо до вегетативното и следователно е необратимо. „Това може да продължи седмици, но мога да кажа с увереност, че ние никога няма да го видим в обществото“ – каза той в телефонно интервю за El Nuevo Herald.

    Според Маркуина, Кастро е в дома си в Хавана – това е идеята на кубинските власти. Неофициално посещение на Кастро във е направил венецуелският президент Уго Чавес, когото команданте,противно на очакванията, не поздрави за победата  миналата седмица. В същото време той е бил и на редовен медицински преглед – венецуелският президент наскоро претърпя множество операции за отстраняване на злокачествен тумор и   е принуден редовно да посещава  лекар.

    Фидел Кастро бе видяна за последен път през март, по време на посещението на Острова на Свободата на  Папа Бенедикт XVI. В продължение на няколко месеца не излиза и  традиционната колонка на Кастро „Размишления“. Миналата сряда поздравления от  Кастро към възпитаниците на Института по медицински и предклинични науки „Виктория де Хирон“,  прочете министърът  на здравеопазването Роберто Моралес, но няма доказателства за автентичността на авторството.

    Бившият кубински лидер се оттегли през 2006 г. поради здравословни проблеми, отстъпвайки поста си  на своя брат  Раул. Оттогава в медиите се появяват редовно новини за смъртта на команданте. Най-близките роднини на Кастро не се уморяват да ги опровергават, твърдейки, че той има нормално ежедневие.

    Трябва да се отбележи, че  д-р Хосе Рафаел Maркуина пръв  съобщи новината, че венецуелският президент Уго Чавес има рак. Впоследствие той редовно информира обществеността за настъпилите промени в състоянието на Чавес. Заслужава да се каже също така, че Маркуина твърдеше, че най-късно до октомври Чавес трябваше вече да е умрял от болестта си.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *