Кой кредитира САЩ

    Китай и Япония продължават да се борят за честта да се наричат най-големият кредитор на най-мощната и просперираща страна в света –  САЩ.

    По този начин, според публикуваните на 16   октомври от Министерството на финансите на САЩ   данни, през август  Китай, най-големият притежател на американски  задължения, допълнително е закупил  държавни облигации на САЩ в размер на 4.3 милиарда щатски долара.

    Според Министерството на финансите на САЩ, през август  Китай е притежавал американски правителствени облигации в размер на 1.1536 трилиона долара, което е повече от показателя през юли – 1.1493 трилиона долара.

    Япония, вторият по големина кредитор на САЩ, през август също   е увеличила притежаваните  държавни   облигации на САЩ. През август Япония е имала  американски правителствени облигации в размер на 1,1215 трилиона долара –  повече от   юли, когато стойността им е била 1,1162 трилиона долара.

    В същото време според съобщения в медиите,  Китай вече е загубил превъзходството си да  притежава най-големия външен дълг на САЩ. Така частта на Китай в хазната на САЩ за година е    намаляла с 0,2% и възлиза на 1,15 трилиона долара. В същото време  ръстът на Япония  е с  рекордните 5,6% и сега възлиза на 1,12 трилиона долара.

    До края на август  у главните задгранични кредитори на САЩ се намират облигации в размер на 5.43  трилиона, което е повече от  юли – 5.3480 трилиона.  Наблюдаваното повишение е  за осми пореден месец.

    Сега държавния дълг на страната е 16 трилиона долара.

    За сравнение – БВП на САЩ е 15 трилиона и  720 милиарда долара

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *