Излизането на Гърция от еврозоната ще е истински кошмар за света

    Излизане на Гърция от еврозоната крие опасност от разпространението на „гръцкия огън“  не само в цяла  Европа, но, може би, и на международно ниво, и може да предизвика  глобална  икономическа криза, която   да обхване не само страните в Южна Европа, но също така  САЩ, Китай и други развиващи се страни.

    Този извод е резултат на национално икономическо проучване, проведено от Prognos AG в интерес на германския фонд Bertelsmann, анализиращ финансовите последици, както и за първи път – предпоставките за възможен спад на ръста в Германия и в други 42 най-важни индустриализирани и развиващи се страни за периода до  2020 г. в резултат на излизането на Гърция или други засегнати от кризата страни в еврозоната.

    Възможните сценарии предизвикват у авторите на изследването сериозна загриженост.

    За Гърция този сценарий включва държавен фалит, значителна девалвация на новата гръцка валута, безработицата, спад в търсенето и множество други проблеми – последиците от които скоро ще   наложат своя отпечатък върху непосредствените  и търговски партньори. До 2020 г. само в южната част на Европа, произтичащите от това загуби може да достигнат 164 млрд. евро, или 14 300 евро на човек. 42 от най-голямите икономики в света могат да загубят 674  милиарда евро.

    Въпреки това, тъй като е невъзможно да се изключи възможността от мащабни последствия, които може да предизвика оттеглянето на Гърция от еврозоната за други засегнати от кризата страни в  Южна Европа, изчислението е разширено. Например, ако Европейският съюз бъде напуснат и от  Португалия, това ще означава загуба от 225 млрд. евро до 2020 г. за Германия и принудително отписване на дългове в размер на 99 млрд. евро.

    По това време загубите от спад на ръста за  световната икономика може да достигнат 2,4 трилиона  евро, от които САЩ и Китай имат съответно по 365 и 275 милиарда евро. При такъв сценарий за следващите осем години, загубата на доходи на глава от населението в Германия може да достигне до 2790 евро.

     

    Разглежданият сценарий, обаче, може да бъде дори по-драматичен , ако в същото време също излезе и Испания. Ако Испания се присъедини към страните, които напускат еврозоната, за 2020 г. спадът на растежа в Германия ще се увеличи до 850 млрд. евро с отписване на дългове за още 266 млрд. евро. В САЩ това би означавало загуба на растеж до   1,2 трлн. евро, а в 42 от страните, това ще доведе до загуби за $ 7.9 трилиона  евро. При този сценарий, бързо нарастване на  загубите очаква и населението. В Германия в продължение на осем години до 2020 г., общата сума ще е 10 500 евро на глава от населението,  в САЩ – 3700 евро, във Франция – 18 200 евро, а в Испания – 16 000 евро .

    Ако кризата в еврозоната стигне до момент, в който ще бъде  принудена да напусне и Италия, ситуацията ще излезе напълно извън контрол: Германия може да загуби 1.7 трилиона евро с принудително опрощаване на дългове за още 455 млрд. евро. В този случай икономическите загуби ще са за повече от 21 000 евро в Германия на глава от населението, а само в Германия до 2015 г. броят на безработните може да надвиши един милион.

    Този сценарий в крайна сметка ще доведе до тежка глобална рецесия и световна икономическа криза. До 2020 г. загубата   може да достигне общо 17,2 трилиона. евро. Максимална  загуба в този момент ще инкасира Франция (2.9 трлн. евро), САЩ (2.8 трлн. евро), Китай (1.9 трлн. евро).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *