Хипертонията на майката влияе негативно на интелекта на бебето

    Учените са доказали връзката между коефициента на интелигентност на човек и здравето на майка му по време на бременността. Високото кръвно налягане при бременни жени може да повлияе на интелектуалното развитие на детето, съобщава The Daily Mail.

    Учени от Университета в Хелзинки изучили историята на болестта  на близо 400 жени, които родили в периода 1934-1944, а след това  сравнили коефициента на интелигентност на техните вече пораснали деца.

    Те открили, че у тези хора, чиито майки страдали от хипертония по време на бременността , били по-слабо развити вербалните умения, пространственото и визуално мислене. Техният IQ  бил  средно 4,36 пункта по-нисък, в сравнение с хора, които са родени от жени,  без здравословни проблеми.

    „Високото кръвно налягане и свързаните с него състояния , могат да нарушат средата на обитание на детето преди раждането,“ – обяснява авторът на изследването, д-р Катри Райконен.

    Изследователите смятат, че такава враждебна среда се отразява на вътреутробното  развитие на структурите на мозъка, които влияят по-късно на умствените способности.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *