В САЩ пенсионерка даде под съд големите банки

    Пенсионерка от САЩ подаде съдебен иск срещу най-големите банки в страната.  Тя твърди, че в резултат на манипулации  с лихвените проценти по кредитите LIBOR, гражданите са били ощетени, съобщи CNBC.

    Пенсионерката, който има кредит, и е с блокиран дом, заведе съдебно дело с още четирима други американски граждани. Техните задължения са обезпечени с ипотечни облигации. Цените им , според ищците, са скочили поради манипулации на банките с LIBOR. Обвиняеми са 12-те най-големи банки в света, а имената им не са уточнени.

    Като цяло, според представители на ищците, в подобна ситуация са около 100 000 американски граждани, които са загубили хиляди долари. Адвокатите отказаха да разкрият общия брой на жертвите, които са готови да заведат подобни дела.

    Подобни искови заявления са подавани в американски съдилища и в миналото, но инициатори за съдебно производство са били само общини или големите инвеститори, но не и обикновени граждани.

    Тази година британската банка Barclays бе глобена с 400 милиона евро за манипулиране на междубанковото кредитиране LIBOR и EURIBOR. Властите на САЩ заподозряха в подобни нарушения седем големи банки, включително Централната банка на Америка и UBS.

    LIBOR (London Interbank Offered Rate) и EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) са основните междубанкови лихвени проценти по кредитите и главни показатели на цената на капитала за финансовите институции. Първат се изчислява от Британската банкова асоциацията, а втората от европейските. И двата показателя влияят върху общото ниво на лихвените проценти по целия свят.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *