Откриха свръхкомпактна система от пет екзопланети

    Астрономи  са открили най-компактната система, състояща се  от пет екзопланети. Размерът на техните орбити не надвишава 1/12 от радиуса на земната орбита. За откритието на пресконференция на Американското астрономическо общество съобщи Дарин  Рогозин от Университета на Флорида. Неговите думи цитира  Universe Today.

    Петте планети са открити в системата KOI-500, която се намира на разстояние 1100 светлинни години от Земята в съзвездието Лира. Център на системата е звезда, чиято маса е малко по-малка от масата на Слънцето.

    Всички открити планети се въртят   около звездата  по  орбити, които са много по-малки дори от орбитата на Меркурий. Периодътим на  въртене -една космическа година,  е  до 9,5 земни дни. При това  размерът на планетите попада в  клаас супер-Земи. Техният радиус е от  1. 3 до 2.6 радиуса на нашата планета.

    Астрономите считат, че сега планетите не се намират на орбитите, където   са се образували. Според учените, небесните тела са се образували много по-далеч, отколкото са сега, но в крайна сметка са били привлечени към звездата и са образували свръхкомпактна система. Има няколко теории, които обясняват механизма на това явление, но каква е причината за свиване на орбитите, не е  известно.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *