Най – неприятният за човек звук е стържене на нож по стъкло

    Изследвания, проведени от учени от Университета на Нюкасъл, един от най-добрите университети за научни изследвания във Великобритания, показва, че отвращението към този звук е  заложено в човека от древни времена.

    За тази реакция, както и при плач на бебе, е „отговорен“ малък и сравнително примитивен участък в кората на главния мозък, наречена амигдала, пише Тhe Journal of Neuroscience.

    Тази реакция се отнася към най-старите инстинкти на човека, отговорен за оцеляването му.

    В хода на експеримента учените сканирали мозъците на 13 доброволци, които   слушали редица звуци. Те трябвало да ги гласифицират по  десетобалната система „добро – отвратително“. Оказало се, че колкото по-неприятен е един звук, толкова повече се активизира амигдалата – една от най-старите структури в мозъка.

    За най-отвратителният звук е бил определен този, който издава нож,   който стърже по стъклена бутилка, след това – вилица  стържеща по стъкло, трето място „печели“  тебешира, с който се  пише на дъската, на четвърто – линия по бутилка и пето – нокти по дъска.

    Учените също така установили, че  честотния обхват на тези пет най-неприятни звуци,  ухото възприема с най-голяма лекота. Според д-р Сухбиндер Кумар  това е доказателство за тяхното жизнено важно значение, или с други думи – тези звуци са сигнал за бедствие.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *