Спасяването на еврото досега струва 1,1 трилиона

    Експертите от МВФ са изчислили, че от декември 2009 г. размерът на средствата, изразходвани за спасяване на изоставащите страни е над 1,1 трилиона евро.

    „Европейците трябва да   направят още едно усилие, ако искат  да запазят своята валута“, – пише   Le Figaro. Това съобщение се съдържа в доклада на МВФ, който беше представен в сряда в Токио. Хосе Финалс, директор на МВФ по финансовите въпроси, поиска от страните в ЕС ускоряване на скоростта на възстановяване на доверието и укрепване на еврозоната.

    Експертите от МВФ са изчислили, че от декември 2009 г. размерът на средствата, изразходвани за спасяване на изоставащите страни (Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания), е превишил 1,1 трилиона евро, пише авторът  Жан-Пиер Робин. „Става дума за средства, предоставени от Европейския фонд за финансова стабилност и Европейската централна банка“, – казва журналистът.

    Кризата в еврозоната предствлява широк отток на частни капитали, които европейските институции, начело с ЕЦБ трябваше да заменят, подчертават от  МВФ. Дори Франция и Белгия се сблъскаха с отлив на капитали, разбира се, ограничен до няколко десетки милиарда евро за двете страни, се казва в доклада.

    За разлика от това, финансовите институции в Австрия, Финландия, Германия и Холандия увеличават резервите си, според МВФ. „Тези капиталови потоци, които разделят еврозоната, предизвикват страхове за връщане към националните валути“, – пише авторът. МВФ призовава за създаването на европейски банков съюз,  считайки тази мярка за задължително условие за запазването на еврозоната.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *