Credit Suisse: Русия е лидер в света по неравенство в доходите

    Русия е на едно от първите места в света по неравенство в доходите, според проучването  Global Wealth Report  подготвено от Credit Suisse. По-депресираща ситуация  с разпределението на богатството се наблюдава само в някои страни от Карибския басейн, които често избират   най-богатите хора на земята.

    Общото богатство на милиардерите е по-малко от 2% от световното богатство, докато в Русия,  около 100 милиардери притежават 1/3 от общата сума на активите. Ако  в света на  всеки 194 милиарда долара има един милиардер, в Русия, съотношението е 15 към 1. „По време на преходния период  имаше надежди, че Русия ще се превърне в една  високопрофесионална икономика с високи доходи, запазвайки  силната социална защита, наследена от Съветския съюз. Но  това , което се случи, може да се нарече пародия „, – се казва в проучването.

    Както отбелязват авторите на доклада за световното богатство , има увеличение в средното състояние на домакинствата в Русия през последното десетилетие. От 2000 г. то се е увеличило осем пъти –  до 13 600 долара. Общото богатство на домакинствата в Русия е достигнало 1,3 трилиона долара, като по броя на милионерите – 97 хиляди души – Русия е на десето място в света.

    Като цяло анализаторите от Credit Suisse  смятат, че през изминалата година на глобална икономическа криза, особено при дълговата криза в  еврозоната, има намаляване на глобалното богатство на домакинствата с 5.2%, до 223 трилиона долара. Като цяло най-много са обеднели жителите на европейските  страни, които са загубили повече от $ 10 трилиона (13.6% от богатството си).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *