Валутни бунтове избухнаха в Техеран

    Центърът на иранската столица Техеран е блокиран от спецполицаи  след размирици,  започнали на базар, предизвикани от срива на националната валута – риала.

    Един от сарафите на базара, Рухола, обяснява: „Обменният  курс не е ясен. Затова решихме да не отваряме днес.“ Невъзможността  за хората да купуват долари и да се отърват от бързо губещия  стойността си риал доведе до масови вълнения на базара, които може да се прехвърлят и в центъра на иранската столица.

    Според друга версия, вълненията са поради масови арести на контролиращите нелегалния валутен пазар на улица Фердуси. Курсът на долара достигна днес ново рекордно ниво. Един  долар   се заменя за 36 100 риала. Само преди няколко дни  доларът бе на стойност 22 000 риала.

    По-рано шефът на полицията на Техеран обяви създаването на специална комисия, която да се справи с черния пазар на валута. Полицейският говорител полковник Халил Хелал каза, че полицията ще „вземе мерки  срещу тези, които   се опитват да дезорганизират валутния пазар.“

    Генералът от полицията Исмаил Ахмади Мокадам заяви: Според оценките на централната банка много хора държат у дома голямо количество валути и злато на кюлчета. Това създава негативен ефект върху икономиката. За съжаление, някои хора смятат, че стойността на спестяванията им ще се изпари и се опитват да купуват валута и бижута, което само засилва натиска върху пазара „.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *