И германците излязоха на улиците за да искат социална справедливост

    Позицията на финансов донор на Европа, в която се оказа Германия, не мина без следа за чувствата на населението на страната –  гласовете „против“ социалното неравенство и прехвърлянето на европейските дългове върху плещите на германските данъкоплатци се чуват все по-силно.

    В събота, 29 септември, в 40 града в цялата страна излязоха на улиците около 40 хиляди души с искания за намаляване на социално-икономическото неравенство в германското общество чрез въвеждането на данък лукс, съобщава „Дойче Веле“. Най-голямата демонстрация се проведе в Хамбург, където имаше 7 000 протестиращи.

    Онези, които не са съгласни с несправедливото, според тях, разпределение на благата в обществото, проведоха демонстрации в Берлин, Франкфурт, Кьолн и други големи градове. Според полицията, лозунг на демонстрантите стана думата „Umfairteilen“, съставена от думите преведени като „несправедливост“ и „преразпределение.“ По улиците бе представен широк спектър на политически сили в Германия. Освен обикновените граждани излязоха и представители на синдикатите, антиглобалистки групи и „зелените“.

    Според исканията на демонстрантите, допълнителен данък върху имуществото  (или „данък лукс“) трябва да засегне само един процент от най-богатите граждани на Германия. Освен това гражданите протестират и заради дълговете на страната им, която субсидира затруднените икономиките в еврозоната.

    Преди това в  Германия бе определен противникът на Меркел за изборите през 2013 г. Това е бившият министър на финансите Пер Щайнбрюк, чийто ключов елемент в политическата му  програма е прехода към общи дългови задължения за страните от еврозоната.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *