Асандж разказа за живота си в посолството на Еквадор в Лондон

    Джулиан Асандж разказа пред журналисти как   живее в посолството на Еквадор. Според основателя на „Уикилийкс“,  последните месеци от живота си е прекарал като на космическа станция – ограничено  пространство, строг режим, и най-важното, скука.

    „Първите два месеца в посолството минаха доста положите, имаше движение, учих се да използвам оборудване в случай на извънредна ситуация и да се адаптира към живота в нова среда,“ – цитира Асандж The Daily Mail.

    „Сега всичко се успокои и тази стабилност става досадна. В дългосрочен план, съществува опасност, че ако тази несправедливост  продължи, тя ще се превърне в начин на живот.“ – добави той.

    Асандж живее в малка стая без прозорци,  спи  на  матрак на пода и работи на малка кръгла маса. Близо до нея е банята (споделена с персонала на посолството) и кухнята. Той се храни заедно с дипломатите: те го гощават със своята национална кухня и са му подарили традиционна еквадорска риза с бродерия.

    Асандж има строго график  и се занимава с физически упражнения (в стаята са му поставили бягаща пътечка). А за да  компенсира липсата на слънчева светлина, той приема витамин D. Всичко това обаче не му  помога и Асанж има някои здравословни проблеми.

    Друг основен проблем – това е раздялата с роднините. Асандж не може да се види с децата си. Смята се, че той има син и дъщеря, но основателят на WikiLeaks предпочита да не говори за тях. Според него противниците му са заплашвали да се разправят с тях.

    Засега ситуацията около Асандж остава неопределена, но той все още се надява да стигне до Еквадор. „От Еквадор  моят екип и аз ще бъдем в състояние да пътуваме до редица приятелски страни, които включват Тунис, Египет, Русия, Бразилия, Индия, Венецуела, Чили и Аржентина,“ – каза той.

    Асандж обясни, че проблемите му в дългосрочен план са със САЩ, и ако американците спрат разследването на „Уикилийкс“, всички други обвинения срещу него ще бъдат премахнати и той отново ще е в състояние свободно да пътува  по света. В момента се счита, че има заплаха Съединените щати да изискат Асандж да бъде екстрадиран от Обединеното кралство.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *