Независимите депутати се обявиха против крайната забрана за тютюнопушенето

    Независимите депутати се обявиха против крайната забрана за тютюнопушенето и внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, съобщи БНР. Според тях ограничителните мерки ще оставят 30 хиляди души без работа и са отворили ниша за рекет на собствениците на заведения с въвеждане на месечна такса за предупреждение от проверки.

    Месечните такси за предупреждаване на собствениците по телефона са 500 лева за малките населени места и от 3 до 10 хиляди лева за столицата, като таксата варирала в зависимост от големината и местоположението на заведението. Тези цифри посочи независимият депутат Кирил Гумнеров, като отказа да разкрие източниците си.

    Аз ви уверявам. Имаме информацията от собствениците, управителите на заведения, които обаче един ако каже, нали ви е ясно, че той ще изгори и повече няма да работи. Големите играчи в този бранш нито са ударени, нито ще бъдат ударени от тези забрани.

    С внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето се иска възстановяване на залите за пушачи в заведенията и се предлага акцизът от цигарите да се пренасочва към бюджета на Здравната каса. Кирил Гумнеров уточни:

    Става дума за 1,780 млрд. – нали това беше идеята на този акциз. И затова съветвам господин Дянков, дори в тази година, която е предизборна, да премисли и да направи този разумен ход.

    Собствениците на малки и средни заведения са обречени на затваряне, алармира на брифинга на независимите депутати работодателят Веска Костадинова от Тутракан.

    Ако остане тази забрана, ние след един месец ще трябва да се разделим с тях – те на борсата и ние на борсата. Вместо да си плащаме, както досега, задълженията, данъците, осигуровките. Клиентите казват – аз няма да плащам и да излизам навън да пуша на тротоара. Оборотът ми е паднал 58%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *