Пакистан създава тактически ядрени оръжия

    Пакистан създава тактически ядрени оръжия (TЯО), за да увеличи потенциала на средствата за масово унищожение. Това съобщава, позовавайки се на аналитици от   американската организация Nuclear Information Project, пише днес вестник „Hindustan Times“.

    С разработване на тактически  ядрени оръжия  Пакистан практически влиза в затворения клуб на страните, притежаващи такива оръжия, които   сега са САЩ, Русия, Франция и Китай. При това Пакистан, както и Франция, придава на ТЯО функции, които осъществяват стратегическите ядрени оръжия на САЩ и Русия, твърдят американските експерти.

    Става дума за мобилна ракета с малък обсег  „Наср“, като първите и тестове се провеждат в Пакистан през април 2011 г. Според пакистанските публични източници, тя е проектирана да унищожава обекти с голяма точност на 60 км от старта. Ракетите „Наср“ са  с двойна употреба и  с възможност за пренасяне както на ядрена бойна глава, така и на  конвенционални бойни глави.

    В Пакистан тя се  създава като „оръжие за бързо реагиране за  ядрено възпиране на внезапно появили се заплахи от потенциален враг.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *