Ароматизатори и парфюми предизвикват алергии и импотентност

    Освежители за въздух, aроматизирани свещи, ароматизирани пръчици, ароматизатори за автомобили – всички тези продукти влияят на човешкото здраве, причиняват алергии, астма, главоболие и промени в либидото, пише The Daily Mail.

    Приблизително една трета от хората се сблъскват с тези проблеми. Основният проблем – е контактна алергия към миризми (екзема, дерматит, предизвикани от контакт с ароматно вещество). Молекулите в продуктите предизвикват имунна реакция под формата на сърбеж и напукване на кожата.

    Д-р Сюзан Барон констатира: Сега показателите на такива алергични реакции се увеличават. Затова по-рано тази година в Ню Хампшър влезе в сила забрана върху употребата на парфюми по време на работа, пише MEDdaily.

    Реакцията на парфюмите могат да носят кумулативен ефект, който не се проявява  веднага. Особено изложени на риск са тези, които са с вече изявена екзема. Ето защо, шампоани, душ-гелове с аромати за тях са неприемливи. Най-трудното нещо е да се идентифицират съединенията в ароматизаторите, които водят до нежелани реакции. Често зад алергенните продукти се крият продукти от дървото Myroxyolon balsamum.

    Според д-р Винсент Мартин, миризмите активират нервните клетки в носа, включвайки системата, свързана с главоболие. На свой ред, освежителите за въздух често предизвикват астматични пристъпи.

    Между другото, зад гинекологичните заболявания могат да стоят парфюмите, защото те променят киселинността на влагалището към алкална стойност (това заплашва с размножаване на бактерии) и увеличава риска от контактна алергия. Синтетичният мускус, от своя страна, може да намесва в хормоналния фон. Той стимулира рецепторите на естрогена.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *