Кожените дрехи вече ще се отглеждат

    През следващите пет години в  магазините може да се появят неща, изработени от естествена кожа, отглеждана в лабораторни условия. Изследвания се правят от фирмата Modern Meadow, пише The Daily Mail.

    Modern Meadow счита, че тази технология ще направи революция в шивашката промишленост. След това компанията възнамерява да се заеме с  отглеждането на изкуствено месо. Основната причина  проектът да започне с лабораторна кожа е, че тя има по-опростена структура, отколкото месото, така че ще бъде по-лесно да се произвежда, смята съоснователят и главен изпълнителен директор Андраш Форгаш.

    Има и етично измерение. Според Форгаш, засега не всички са готови да използват изкуствено месо. Но изкуствено отгледаната кожата е много по-малко спорна, защото това ще спаси много животни от смърт.

    В момента основният проблем за Modern Meadow  е масовото производство на клетки, необходими за новия бизнес. Според предварителни изчисления, за изследвания ще трябват $2,5 трилиона долара. Наскоро милиардерът Питър Тиел, ръководител на най-голямата дебитна платежна система PayPal, даде за проекта безвъзмездна помощ $ 220 000.

    В Modern Meadow се надяват, че ако   проектът е успешен по отглеждане на кожа, опасенията на еколозите, свързани с с производството на месо ще намалеят. „Ако погледнете от какво са направени бургергерите- то това е екологична катастрофа“, – казват от Modern Meadow, но  смятат, че да се убедят потребителите да признаят такива продукти няма да бъде лесно.

    Компанията планира да заложи на ниска цена на продукта и възможността да се яде от евреи, мюсюлмани и юдаисти, чиито убеждения включват строго отношение към месото. В допълнение лабораторното месо ще бъде гарантирано чисто от паразити и инфекции.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *