Сърбия намери свидетел на нелегалната търговия с човешки органи в Косово

    Сръбските власти успяха да намерят свидетел на търговията с човешки органи  , които са били изваждани от хора,    отвличани по време на конфликта от 1998-1999 г.  Това   съобщи    Agence France-Presse, като се позовава на изявление на сръбския прокурор за военни престъпления Владимир Вукчевич.

    Косовски албанец, бивш член на Армията за освобождение на Косово, е разказал за участието си в хирургическа  операция, по време на която от сръбски пленник е взето  сърцето. Дали е бил  жив или мъртъв пленникът по време на операцията, свидетелят не уточнява.

    Също така свидетелят описва транспортирането на  органа на летище „Rinas“ до  албанската столица Тирана. Според него, сърцето   след това е продадено на черния пазар. В допълнение  албанецът казва, че членовете  на Армията за освобождение на Косово,    са били специално обучавани  как да  изваждат органи от човешки тела.

    Вукчевич от своя страна заяви, че свидетелските показания на бившия член на АОК са били проверявани от сръбска страна около  една година. „Ние можем да ви уверим, че  информацията, съобщена  от свидетеля, е вярна,“ – каза прокурорът. Вукчевич добави, че повече подробности все още не може да разкрие, но показанията на бившия член на АОК в близко бъдеще трябва да бъдат проверени от разследващата група от Съвета на Европа под ръководството на Джон Клинт Уилямсън.

    За пръв път темата за трафика на човешки органи с участието Армията за освобождение на Косово бе представена за публично обсъждане през декември 2010 г . Тогава швейцарецът Дик Марти от името на Комитета на Съвета на Европа за защита на правата на човека подготви  доклад, който обвини АОК в търговия с човешки органи и наркотици. Марти подчерта, че връзките на  бивши членове на   АОК с организираната престъпност не са загубили своята актуалност.

    По-специално, представителят на Съвета на Европа  обвини в участие в контрабанда на човешки органи, действащия  министър-председател  на Косово Хашим Тачи. Констатациите на  Марти потвърди и телевизионната компания Би Би Си, която проведе свое собствено разследване през 2009 г..

    Косовското правителство нарече обвиненията неоснователни и неверни, но обеща  да подкрепи разследването на това дело. През август 2011 г. за главен  прокурор на специалния екип за разследване  на фактите, изложени в доклада на Съвета на Европа за трафик на човешки органи, бе назначен американският дипломат Уилямсън.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *