Китайците ще накарат Стив Джобс да се преобърне в гроба

    В края на август, китайскaта компания GooPhone от Хонг Конг пусна своя смартфон Goophone i5, външно неразличим от 5-я iPhone, чиято премиера е насрочена за 12 септември.

    Освен това на уеб сайта на производителя тази Android джаджа е отбелязана като „iPhone. Домейнната принадлежност на НК може да е индикация, че устройството е проектирано и произведено в Хонг Конг.

    Схемата на действие на компанията GooPhone не противоречи на законите в Китай. „Шпионски“ снимки на новия iPhone на Apple през последните месеци редовно бяха публикувани в Интернет. Всички заинтересовани повече или по-малко имат представа за това как ще изглежда все още не анонсирания нов iPhone. Този прост факт се използва от компанията GooPhone. Китайският производител е решил, че собствеността върху дизайна на смартфона е на този, който пръв го пусне на пазара, а копия ще са всички продукти, които идват след него. Така GooPhone твърди, че е пуснала оригинала, а истинският iPhone ще е клонинг, пише Brellnet.

    Шегата настрана, първичната поява на пазара на този форм-фактор, по отношение на международното патентно право, има приоритетно право zа защита на т. нар. „Промишлен дизайн“! И сега най-важното! Ето какво пище «Российская газета»: „Китайската компания, пуснала смартфона GooPhone, излезе с изявление, че има намерение да съди корпорацията Apple, ако новият iPhone 5 прилича на нейния продукт.“

    Вероятно това едва ли би се случили без помощта на „самсунговите“ адвокати като най-подготвени за такъв съдебен спор.

    Освен операционната система Android, китайската джаджа работи на едноядрен процесор,   оборудвана е  с 512 MB оперативна памет, 3.5-инчов дисплей и 5-мегапикселова камера.

    Ако все се стигне до съд и спечели GooPhone – такъв прецедент ще даде нов поглед към проблема за индустриалния шпионаж.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *