Заплатите на гръцките държавни служители ще бъдат свалени до 1900 евро на месец

    Доходите на служителите в държавните предприятия и организации в Гърция, включително всякакъв вид обезщетения, надбавки и възнаграждения, не трябва да надвишават 1900 евро на месец.

    Това предлага министърът на финансите Янис Стурнарас.

    Тази сума не включва подаръци за Великден и Коледа, както и работодателските вноски в различните фондове, каза Стурнарас, отговаряйки на въпроси на   депутати от левите партии.

    Законопроектът на правителството за ограничаване на заплатите в публичния сектор вече са били внесени в парламента, предаде РИА „Новости“.

    Правителството орязва заплати и пенсии, прави съкращения в публичния сектор като програмата за сериозно ограничаване на държавните разходи. Тези мерки са непопулярни сред държавните служители, които тази седмица  проведоха няколко протестни акции срещу спада в стандарта на живот.

    В четвъртък в Атина около пет хиляди полицаи, пожарникари и пристанищни   служители шестваха до Олимпийския стадион и издигнаха символична бесилка в близост до Министерството на финансите.
    В събота полицията съюз планира да изкара на протестно шествие  3500 полицаи в Солун.

    Преди това стачка организираха лекарите от държавните болници, а следващата седмица ще протестират учителите.

    Университетските служители изчислиха, че в случай на реализация на реформата техните заплати ще спаднат с 17.5% и заявяват, че това е неприемливо, тъй като през последните две години са паднали с   1/4.

    Според  служителите на образованието, правителството възнамерява да  намали с  5% заплатите на учителите, които са получава до  а хиляди евро на месец, 15% –  ако взимат от 1000 да 1500 евро, и с 25% – при заплата от 1500 до2500 евро . Заплати над тази сума ще бъдат намалени с 30%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *