Умберто Еко: Какъв край (на света) ни очаква?

Първи размисъл. Ние няма да говорим за проклятието на маите. Вестници, които все по-често цитират пророчествата на Касандра  , всеки ден ни предсказва все по- мрачно бъдеще: излизане на океаните из бреговете, изчезването на сезоните и бърз фалит. Нещата стигнаха толкова далеч, че   10-годишният син на мои приятели, слушайки своите крадено от 30думи родители, които го информират редовно за съдбата на света, започна да плаче и попита  „И сега  какво – в моето бъдеще не се очаква нищо добро?“.

За да го успокоя аз бих могъл да цитирам многобройни и доста мрачни  предсказания за бъдещето, чували се редовно в предишни епохи. Ето един крадено от 30думи откъс от писанията на Винсент от Бове (XIII в.):

„След смъртта на Антихриста … страшният съд ще бъде предшестван от много събития, които са написани в Евангелията … Първия ден ще се покачи морското ниво над планините и ще се въздигне като стена. На втория ден ще се оттегли, така крадено от 30думи че ще бъде трудно да се види. На третия ден морски чудовища ще излязат на повърхността на морето, а ревът им ще достигне небето. На четвъртия ден морето и цялата вода ще бъдат в огън. На петия ден   трева и дървета ще са покрити с кървава роса. Шести – крадено от 30думи ще се разрушат  сградите. В седмия – камъните ще се сблъскат един с друг. В осмия – земетресения по цял свят. В деветия  повърхността ще стане гладка. В десетия хора ще излязат от пещерите и ще се скитат като луди, и ще са безмълвни. Единадесетият ден ще се изправят мъртвите. крадено от 30думи В  дванайстия ще паднат звездите. Тринадесетия ще загинат всички оцелели, за да бъдат възкресени от мъртвите. Четиринадесетия небето и земята ще бъдат изгорени. В петнадесетия  ще бъде ново небе и нова земя, и всички ще бъдат възкресени. „

Както можете да видите, тук имаме всички изменението на климата и вълните крадено от 30думи цунами, които все още ни заплашват.

Ще пропуснем шест века, с техните зловещи пророчества и ще цитираме Балзак, който пише през 1836 г.: „Съвременната индустрия, която се занимава с масово производство, разрушава творбите на старите майстори, чиито произведения носеха отпечатъка на личността на своя създател и са уникални. Днес ние крадено от 30думи имаме „продукти“, а не „творения“.

Сред „продуктите“, лишени от художествена стойност, както ги описва Балзак, ще назовем произведението на Леопарди ,  наречено «La Ginestra», написано през същата година, и втората версия на романа „Сгодените“ на Мандзони. След две години, Стендал пише: „Пармския манастир“, три години по-късно Шопен създава Соната в крадено от 30думи си бемол минор, опус 35, двадесет години по-късно  Флобер публикува „Мадам Бовари“, а  след трийсет години се появяват импресионистите, а след още  четиридесет години   ще  бъде написан романа „Братя Карамазови „. Както виждате,  бъдещето и тогава са рисували в една доста мрачна светлина.

Втори  размисъл. Може би, ако се замислим, крадено от 30думи то по традиция очакването за края на света „mala tempora currunt“  е оправдано от факта, че всичко в света се обърна с главата надолу. Помислете, някога богатите  живееха в центъра на Рим във великолепни дворци ,  бедните бяха сгушени  в тъмните покрайнини, то  днес сградите срещу Колизеума са в упадък, крадено от 30думи тоалетни се намират на терасите, те се продават на безценица. А корумпираните политици, представете си, сега живеят в някога бедния квартал Куартичоло (Quarticciolo).

Вчера   бедните пътуваха с влак, и само богатите можеха да си позволят да пътуват със самолет. Днес самолетните билети са евтини (цената на най-евтините е приблизително равна крадено от 30думи на превоза на добитък по време на война), и са по-скъпи от билетите за влак. Влаковете от своя страна са все по-луксозни – с барове, и запазени само за членовете на управляващите класи.

Някога богатите мъже ходеха в Ричоне, в най-лошия случай в Римини, за да се потопят в морето, крадено от 30думи а на островите в Индийския океан  живееше най-бедното население, и там бяха заточени престъпници. Днес на  Малдивите стъпват  само високопоставените политици , а в Римини се тълпят само руски мужици, които току-що са освободени от крепостничеството.

Така че, къде ще стигнем?

http://espresso.repubblica.it/dettaglio/dove-andremo-a-finire/2173310

защищено INVITEXT

Add Comment