Умберто Еко: Какъв край (на света) ни очаква?

Първи размисъл. Ние няма да говорим за проклятието на маите. Вестници, които все по-често цитират пророчествата на Касандра  , всеки ден ни предсказва все по- мрачно бъдеще: излизане на океаните из бреговете, изчезването на сезоните и бърз фалит. Нещата стигнаха толкова далеч, че   10-годишният син крадено от 30думи на мои приятели, слушайки своите родители, които го информират редовно за съдбата на света, започна да плаче и попита  „И сега  какво – в моето бъдеще не се очаква нищо добро?“.

За да го успокоя аз бих могъл да цитирам многобройни и доста мрачни  предсказания за бъдещето, чували се редовно крадено от 30думи в предишни епохи. Ето един откъс от писанията на Винсент от Бове (XIII в.):

„След смъртта на Антихриста … страшният съд ще бъде предшестван от много събития, които са написани в Евангелията … Първия ден ще се покачи морското ниво над планините и ще се въздигне като стена. На втория крадено от 30думи ден ще се оттегли, така че ще бъде трудно да се види. На третия ден морски чудовища ще излязат на повърхността на морето, а ревът им ще достигне небето. На четвъртия ден морето и цялата вода ще бъдат в огън. На петия ден   трева и дървета ще са покрити крадено от 30думи с кървава роса. Шести – ще се разрушат  сградите. В седмия – камъните ще се сблъскат един с друг. В осмия – земетресения по цял свят. В деветия  повърхността ще стане гладка. В десетия хора ще излязат от пещерите и ще се скитат като луди, и ще са безмълвни. Единадесетият крадено от 30думи ден ще се изправят мъртвите. В  дванайстия ще паднат звездите. Тринадесетия ще загинат всички оцелели, за да бъдат възкресени от мъртвите. Четиринадесетия небето и земята ще бъдат изгорени. В петнадесетия  ще бъде ново небе и нова земя, и всички ще бъдат възкресени. „

Както можете да видите, тук имаме всички крадено от 30думи изменението на климата и вълните цунами, които все още ни заплашват.

Ще пропуснем шест века, с техните зловещи пророчества и ще цитираме Балзак, който пише през 1836 г.: крадено от 30думи „Съвременната индустрия, която се занимава с масово производство, разрушава творбите на старите майстори, чиито произведения носеха отпечатъка на личността на своя създател и са уникални. Днес ние имаме „продукти“, а не „творения“.

Сред „продуктите“, лишени от художествена стойност, както ги описва Балзак, ще назовем произведението на Леопарди ,  наречено «La крадено от 30думи Ginestra», написано през същата година, и втората версия на романа „Сгодените“ на Мандзони. След две години, Стендал пише: „Пармския манастир“, три години по-късно Шопен създава Соната в си бемол минор, опус 35, двадесет години по-късно  Флобер публикува „Мадам Бовари“, а  след трийсет години се появяват импресионистите, а след още  четиридесет крадено от 30думи години   ще  бъде написан романа „Братя Карамазови „. Както виждате,  бъдещето и тогава са рисували в една доста мрачна светлина.

Втори  размисъл. Може би, ако се замислим, то по традиция очакването за края на света „mala tempora currunt“  е оправдано от факта, че всичко в света се обърна с главата крадено от 30думи надолу. Помислете, някога богатите  живееха в центъра на Рим във великолепни дворци ,  бедните бяха сгушени  в тъмните покрайнини, то  днес сградите срещу Колизеума са в упадък, тоалетни се намират на терасите, те се продават на безценица. А корумпираните политици, представете си, сега живеят в някога бедния квартал Куартичоло (Quarticciolo).

крадено от 30думи

Вчера   бедните пътуваха с влак, и само богатите можеха да си позволят да пътуват със самолет. Днес самолетните билети са евтини (цената на най-евтините е приблизително равна на превоза на добитък по време на война), и са по-скъпи от билетите за влак. Влаковете от своя страна са все по-луксозни – крадено от 30думи с барове, и запазени само за членовете на управляващите класи.

Някога богатите мъже ходеха в Ричоне, в най-лошия случай в Римини, за да се потопят в морето, а на островите в Индийския океан  живееше най-бедното население, и там бяха заточени престъпници. Днес на  Малдивите стъпват  само високопоставените политици , а крадено от 30думи в Римини се тълпят само руски мужици, които току-що са освободени от крепостничеството.

Така че, къде ще стигнем?

http://espresso.repubblica.it/dettaglio/dove-andremo-a-finire/2173310

защищено INVITEXT

Add Comment