Барозу: Разширението на метрото е свидетелство, че правителство и Столична община желаят да инвестират в бъдещето на столицата и нейните граждани

    Председателят на Европейската комисия и премиерът Бойко Борисов откриха втория метродиаметър от софийското метро, съобщиха от МС. 

    Рамо до рамо с българските власти ние успяхме успешно да завършим този проект. Новият метродиаметър е добър пример за това какво може да се очаква от помощта на Европа, регионалните и кохезионни фондове. По тази линия Европейският съюз съфинансира 50 % от неговата стойност, което възлиза на около 476 млн. евро”. Това зави председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след като заедно с министър-председателя Бойко Борисов, в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев, откри втория метродиаметър от софийското метро, финансиран по ОП „Транспорт” и съфинансиран от българска страна. Председателят на Европейската комисия е на еднодневно работно посещение в България по покана на българския премиер г-н Борисов.

    За мен е особено удоволствие, че присъствам на тази официална церемония по откриване в този велик ден за София – резултат и на усилията на ЕК. Проектът е свидетелство, че българското правителство и управата на Столична община желаят да инвестират в бъдещето на столицата и нейните граждани”, каза още г-н Барозу.

    По думите му новият метродиаметър дава възможност за ускоряване на транспортните връзки, икономическото развитие и подобрява условията на живот на гражданите, същевременно усъвършенства транспортната система и увеличава нейния потенциал. Според председателя на Европейската комисия чрез използването на този вид транспорт ще бъде намалено замърсяването на околната среда и хиляди жители на столицата ще бъдат улеснени в придвижването си. „Ето това е значението, което ние даваме на думите „зелено развитие -устойчиво развитие”. И това е тази добра равносметка, която ще води и занапред посоката на развитие на кохезионната политика в Европа”, допълни той. „Свързването на метросистемата с българските исторически забележителности ще допринесе за опознаването на културното наследство на столицата на България. Това е един добър за пример за интегриране и свързване на всички транспортни системи в един голям град. Планираното разширение на метрото към столичната аерогара ще осигури по-бърза връзка с останалата част на Европа и света”, изтъкна г-н Барозу.

    Председателят на Европейската комисия подчерта, че се водят преговори в Комисията и Европейския парламент за бъдещия бюджет 2014 – 2020 г. „ЕК предложи един вариант, който е добре балансиран и е много важно да имаме точно такива проекти като софийското метро, които показват какво могат да сторят европейските фондове за гарантиране на растеж и просперитет”, заяви той и изрази своята радост от това, че една от метростанциите се казва „Европейски съюз”. „Това демонстрира, че Европейският съюз и България стоят рамо до рамо. Бих искал да изкажа признателност към хората, участвали в реализирането на проекта – като започна от премиера г-н Борисов, кмета на София г-жа Фандъкова, инженерите, работниците – към всички вас, отправям най-сърдечни поздравления. На жителите на София желая всичко най-добро. Столицата на България е силна и посветена в един силен Европейски съюз”, заключи председателят на Европейската комисия.

    Присъединявам се към благодарностите към всички, които са работили усилено, за да бъде завършен вторият метродиаметър от Софийското метро. Благодаря и на г-н Барозу за присъствието му днес сред нас, защото той не приема често подобен вид покани, но уважи страната ни и видя реално как работим при усвояване на средства от европейски фондове. Убеден съм, че след като вече знае какво се случва в България, ние ще продължим да разчитаме на подкрепата на Европейската комисия”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония на метростанция „Сердика”. „На нашето правителство бяха завещани само 4 – километрови тунели от метрото. Ние реализирахме един от най-големите инфраструктурни проекти за страната и това дава самочувствие на нацията. Това е демокрация – следващите поколения, децата, които ще израснат тук да не изпитват трудностите на предишните”, убеден е премиерът.

    Надявам се да имаме възможността скоро да обявим и старта на продължението на метрото до Аерогарата. Сред целите на нашето правителство до 2014 година са и доизграждане на АМ „Струма” и „Хемус”; изграждане на пречиствателни станции, жп линии, административен капацитет. Пожелавам на всички здраве и късмет. Разчитам, че г-н Барозу ще продължи да казва, че обича България, както и да ни подкрепя в реализирането на тези толкова важни проекти”, допълни г-н Бойко Борисов.

    Изграждането на метрото е символ на модерна, успяваща, можеща европейска България. Историята на проекта започва преди 45 години. Идеята за магистрала „Тракия” датира от преди 48 години и няма нищо случайно, че тези проекти, за които българите мечтаят от няколко поколения, намериха своето ускорение и успешна реализация през последните 3 години”, заяви президентът на България Росен Плевнелиев. „Големият успех за строителството на метрото е плод на професионален труд, политическа воля и европейска солидарност. Хиляди строители, проектанти, инженери, мениджъри полагаха денонощно труд и доказаха с действията си, че страната ни може да управлява милиарди проекти до последния ден и до последния лев – коректно, прозрачно и най-важното – по правилата”, допълни още той. „Българските политици, правителството, премиерът г-н Борисов, доказват, че имат политическа воля, ясни приоритети за модернизация на националната инфраструктурата. Резултатите ги виждат всички българи”, категоричен е г-н Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че европейската солидарност е тази решаваща подкрепа, която дори в условията на тежка световна криза, позволява на България да реализира свои значими национални проекти и приоритети, които са от съществено значение за региона и за просперитета и развитието в Европа, като цяло. „Днес ние заставаме открито, достойно, честно и заявяваме, че проектът за софийското метро е този добър пример, който допринася следващите предприети големи национални проекти в държавата да бъдат подготвени и изпълнени по същия начин – пред българските и европейски данъкоплатци”, категоричен е президентът на Република България.

    През последните години ръководството на София работи много за разширението на метрото и усилията си заслужаваха. Чрез втория лъч на метрото – кв. „Обеля” – бул. „Черни връх” се изградиха нови 11 – километрови линии, които свързват кварталите „Лозенец” и „Надежда” от днес. Още 130 000 души дневно ще могат да стигат за по-малко от 10 минути до центъра”, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По думите й по този начин не само се облекчава трафикът в града, но и се намаляват вредните емисиите и газове. „Чрез строителството на метрото се обновиха и разшириха много булеварди, както и съпътстващата ги инфраструктура; изградиха се чаканите в продължение на 20 години мащабни подземни паркинги. Създадоха се и 500 нови работни места”, изтъкна тя. „Разкрихме част от историята на древна „Сердика-Средец”. Това са уникални експонати, част от историческото и културно наследство на Европа. На площ от 19 000 квадратни метра изграждаме един от най-големите подземни музеи на открито. Този проект е пример за европейска солидарност, здрава екипна работа и отлично партньорство”, категорична е г-жа Фандъкова. В заключение тя благодари на министър-председателя Бойко Борисов, който още като кмет на столицата е защитил проекта за втория метродиаметър и е осигурил неговото съфинансиране от страна на общината, а след това, заемайки поста премиер, е продължил да поставя проекта сред приоритетните за правителството.

    Г-н Борисов и г-н Барозу разгледаха метростанциите ”Сердика”, „Лъвов мост”, „НДК” и „Европейски съюз” и археологическите разкопки на античния комплекс над станция „Сердика” до подлеза между ЦУМ и х-л „Шератон”, както и обновеното Ларго. В делегацията, водена от премиера участват министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Вежди Рашидов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Делегацията на ЕК включва европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *