Британски супермаркети продават вода от чешмата

    Британските вериги супермаркети Tesco и Asda продават обикновена чешмяна вода като я бутилират, съобщава The Daily Mail. Изданието е изчислило, че от продажбите на такава вода търговците имат печалба от 2 500 %.

    Водата, която е подготвена специално за веригите струва 17 пенса (около 42 ст.) за два литра. За сравнение, двулитрова бутилка от минерална вода на известната френска марка Evian струва 88 пенса (около 2.20 лв). Вестникът твърди, че супермаркетите бутилират обикновена чешмяна вода, която се пречиства чрез филтри. Така цената на един литър вода, която тече от чешмата е три десети от пенса за литър.

    Представителите на веригите признават, че продаваната от тях водата се налива от водопроводните тръби.   Tesco обаче настоява, че техният  продукт не може да се нарече чешмяна вода, защото се филтрира  и се пречиства от хлор  и други примеси. Asda зае същата позиция, признавайки като Tesco, че използва вода от чешмата.

    В резултат на скандала се възмути британската компания Water UK, която е отговорна за водоснабдяването на страната. Неин представител възмутено заяви пред вестника, че водата от крана на чешмата е толкова чиста и годна за пиене, че няма  абсолютно никаква нужда от филтриране. Според компанията, 99, 96 процента от пробите на водата показват, че тя е абсолютно безопасна.

    Tesco е най-голямата търговска мрежа за продажби на дребно, а в световната ранглиста е на четвърто място. Asda, дъщерно дружество на американската верига Wal-Mart, е на второ място на пазара на Великобритания.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *