Петте топ загадки на науката

    На сайта на  New Scientist се появи съставен от експерти  списък на загадъчни факти и явления, които отдавна пораждат теории и предизвикват дебати сред учените.

    1. Плацебо ефект

    Известно е, че плацебо ефект  е, например, когато човек вместо лечебно хапче  без да знае приема нещо си, да речем захар, а  в крайна сметка оздравява, просто вярвайки, че това „лечебно“ хапче помага.

    Как   се постига такъв ефект и защо това се случва – е огромна загадка за учените. Известният изследовател на този проблем проф. Фабрицио Бенедети е провел експеримент с пациенти, които се нуждаят от ежедневно силно болкоуспокояващо. И когато им инжектирал нещо безвредно вместо морфин, болката изчезвала. Основната хипотеза, която съществува сред учените е, че мозъкът по някакъв начин може да повлияе на състоянието на организма, но как – не е известно.

    2. Живот на Марс

    Учените искат да намерят отдавна живот на Марс, мечтателите и фантасти вярват, че живот на Марс не само има, а буквално кипи. Търсенето на органични вещества на Марс започва през 1976 г. – там тогава се приземи космическият кораб на САЩ Викинг. Оттогава търсенето на живот не спира, а преди дни на Марс се приземи новия марсоход, който също така ще търси  органичен живот на планетата.

    3. Тъмна материя

    Всички галактики в нашата вселена с висока скорост се въртят около един център. Но когато учените  изчислили общите маси на галактиката  открили, че са   твърде леки. А според законите на физиката цялата тази въртележка отдавна да се е разбила. Само че тя не се чупи. За да обяснят какво се случва, изследователите издигат хипотеза, че във Вселената има тъмна материя, която не може да се види. Но какво представлява и как да я „почувстват“, астрономите все още не знаят. Засега се твърди, че масата и е 90% от масата на Вселената.

    4. Десетата планета в Слънчевата система

    Мит или реалност,  най-добрите учени в света все още се опитват да разберат. Далеч, далеч зад планетата джудже Плутон, се намира  мистериозният астероид   Седна – един от най-големите в нашата система. В допълнение, Седна е най-червеният обект в нашата система – той е по-червен от Марс, но по каква причина – също е загадка за учените.

    Учените отдавна се опитват да   установят произхода на планетата. Има няколко основни хипотези, но никоя все още не е била потвърдена.

    5. Радиосигналът от съзвездието Стрелец

    През 1970 г. САЩ започват програмата за търсене на радиосигнали в космоса. За целта радиотелескоп  е насочван към различни части от небето и той сканирал ефира на различни честоти,  в опит да открие сигнал от изкуствен произход.

    На 15 август 1977 г. по време на дежурството на  астронома Джери Ехман, самописецът, който регистрира всичко, което стига до „ушите“ на радиотелескопа, записва графика на лентата, която наподобява думата „WOW“. Сигналът продължава 37 секунди. И е с честота от 1420 мегахерца. Според международни споразумения, нито един предавател на земята не работи в този диапазон. Той е дошъл някъде от  съзвездието Стрелец, където най-близката звезда се намира на разстояние 220 светлинни години от Земята. Учените все още се опитват да разберат този сигнал изкуствен ли е или истински.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *