FT: Цената на пшеницата се качва заради безпокойства за ограничения от Москва

    „Европейските цени на пшеницата се повишиха в очакване на заседанието на руското правителство по въпросите на продоволствената сигурност: Търговците отчитат прогнозите за нисък обем на производство на зърно в Черноморския регион, който включва руски, украински и казахски територии“ – съобщава „Файненшъл таймс“.

    “ Търговците на зърно се опасяват, че щетите, причинени от сушата  може да предизвикат Русия да ограничи износа, както това се случи през 2010 г.“ – отбелязва авторът на статията.

    Изданието цитира мнението на Ричард Фелтис, вицепрезидент в брокерския отдел на RJ О Brien в Чикаго: „На зърнения пазар има предположения, че Москва ще въведе 20-30-процентна тарифа за износ на пшеница.“

    „Черноморският регион обикновено   носи около една четвърт от световния износ на зърно и снабдява Северна Африка и Близкия Изток – най-големите вносители на зърно на световния пазар“  – пише изданието.

    Според Селскостопанския аналитичен център „Совекон“ (Москва), производството на пшеница в Русия през тази година ще бъде  40,5- 43 млн. тона, докато през юли  експертите очакваха 46,5 милиона. Сегашната прогноза е сравнима с 41.5 милиона тона през 2010 г., въпреки че в момента се очаква общото производство на зърно да бъде в обем от 72-75 млн. тона,  в сравнение с 61 млн. т през 2010 г., съобщава FT.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *