Бившият политически елит на Бразилия може да се окаже зад решетките

    38 съратници на бившия президент, включително трима министри, както и бившият ръководител на президентската администрация, са обвинени в подкупване на членове на парламента.

    Бразилския Върховен съд започна дело срещу ръководството на управляващата Работническа партия. На подсъдимата скамейка са 38 привърженици на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, съобщи Би Би Си.

    Всички високопоставени служители са обвинени в присвояване на държавни средства. Според разследващите, антуражът на президента активно е подкупвал парламентаристите от управляващата коалиция, а те са се отплащи с гласуване в парламента на правителствените инициативи. Средствата за подкупи са били взети от рекламните бюджети на държавните компании. Общият размер на разхищенията според прокурора  Роберто Гуржела, е около $ 40 милиона.

    Сред обвиняемите са трима бивши министри, бившият  началник на канцеларията на президента Луис Инасио Лула да Силва и няколко от най-близките му приятели.

    Наблюдатели отбелязват, че в бъдеще Силва има планове да се завърне в политиката. Поради тази причина и правоприлагащите органи и пресата в Бразилия придават особено значение на процеса. Местните медии дори го наричат „делото на века.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *