Стана ясно защо жените живеят по-дълго от мъжете

    Учените са открили, че отговорът на биологичната  загадка Защо жените живеят по-дълго от мъжете, се намира в малките „енергопакети“ в клетките на тялото, които предизвикват  мутации, по-опасни за мъжете, отколкото за жените“ – съобщава Independent.

    „Микроскопичните митохондрии на клетките са отговорни за превръщането на храната в енергия и са  уникални с това, че имат своя собствена ДНК, която се наследява само от майката“ – пише изданието.

    „Проучването е установило, че мутациите в критичните  митохондрии са склонни да изчезнат, когато те са опасни за жените, и да се  задържат, ако са опасни за мъжете. Това е поради факта, че процеса на естествения подбор се отразява само на майките, защото именно те предават тези митохондрии на децата си, „- пише авторът на статията.

    „Жените във всички развити и в много развиващи се страни с благоприятни условия за раждането средно живеят по-дълго от мъжете, което предполага, биологично обяснение за този феномен, който няма нищо общо с културните различия“, заключава „Индипендънт“.

    „Дълголетието на жените е очевидна, когато се вгледате в съотношението между половете сред столетниците, сред които жените преобладават над мъжете в съотношщение девет към един“ – се казва в статията.

    Проучването, публикувано в Current Biology, е било направено върху митохондриите на дрозофилите, чиито женски живеят по-дълго от мъжките, съобщава  изданието.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *