Атентатът в Бургас: човекът на записа – не е терористът-смъртник

    Агенти на британското разузнаване са пристигнали в България за да проучат останките на атентатора-самоубиец, предизвикал взрива на  летището в Бургас – за това в събота, 28 юли, пише вестник Daily Mail.

    Те са взели ДНК проби и отливки на зъбите  за да ги проверят в британската база данни. Ако нарушителят е британски гражданин  или е бил в Обединеното кралство   поне веднъж в последните няколко години, има шанс да се установи неговата самоличност.

    Досега тялото на терориста все още не е идентифицирано. Освен това, в момента, българските изследователи имат повече въпроси, отколкото отговори. Подробно проучване на останките показва, че, може би човекът привлякъл вниманието на камерите  за наблюдение на летището, и чиито снимки бяха тиражирани от агенции по целия свят – не е терорист.

    „Човекът, който е заснет от камерата за наблюдение, е прекалено слаб“, казва лекар, който участва в аутопсията. „Останките принадлежат към един много по-тежък човек.“ Това е също така заявяват и някои свидетели.

    Човек с голяма раница,  с къси панталони и шапка, заснет от камерата, е слаб и висок. На запис се вижда, че той е прекарал около час, мотаейки се около сградата на летището и паркинга, а след това се е отправил към автобуса, чакащ израелските туристи. Тялото е  открито след експлозията, като е повредено повече от другите. Имал е американски документи, които са фалшиви. Всичко това е давало основание да се смята, че това е терористът.

    И тук започват несъответствията. Според лекаря, който е извършил аутопсията, предполагаемият терорист  е доста набит и тежащ над  75 кг. „Той няма има нищо общо с този на записа“ – казва медикът.

    Не бе потвърдена и версията, че  терористът е бивш затворник от Гуантанамо, шведския гражданин Мохамед Геза с прякор „Куба шведът.

    Терористичният акт на летище Бургас стана на 18 юли. Експлозията бе в автобус, който е трябвало да кара група израелски туристи. Убити са седем души – пет от тях са израелци, българският шофьор,  и  атентаторът-самоубиец, който активира  взривното устройство. Повече от 30 души бяха ранени.

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *