Тайната на раздвоението на личността е разкрита

    Британски  учени от Кралския колеж в Лондон, водени  от Саймън  Райндерс, сложиха край на споровете за  раздвоението на личността. Те съобщиха, че това е дисоциативно разстройство на идентичността, ДРИ е реална и истинска болест, пише  New Scientist.

    Раздвояването на личността е популярна тема в литературата и киното, но учените се съмняваха дали става дума за специфично заболяване,  психологически отклонения или се разиграва във въображението на екзалтирани хора. Учените припомнят, че при ДРИ в съзнанието на един човек съществуват едновременно две или повече сложни умствени състояния на индивидиума или личности.

    И тъй като тези личности са различни „аз“  и  съществуват самостоятелно – те се редуват в контролиране на поведението и не знаят нищо един за друг. Такова изкривено възприятие пациентите  описват като „усещане извън тялото и възможността да наблюдават своите действия отстрани“, обяснява Саймън Райндерс. Това е придружено от загуба на паметта, пълно „превключване“ между състоянията, „бягство“ от себе си.

    Например, във филма на Дейвид Финчър по романа на Чък Паланик „Боен клуб“ , главният герой – 30-годишният анонимен  разказвач създава „Боен клуб“, който под  ръководството на приятеля му Тайлър организира погроми и бомбени атентати. Но изведнъж разказвачът осъзнава, че Тайлър – това е самият той, или по-скоро концентрат на неговите потиснати желания. Както казват учените, при ДРИ  личностите може да имат различна възраст, пол, интелект, а дори и почерк.

    Според една от класификациите ДРИ – не е болест, а  психологически тип амнезия. С това разделяне на „аз“,   подсъзнанието изтрива спомени за неприятни периоди от живота. Например в трилъра „Числото 23“, режисиран от Джоел Шумахер,  Уолтър Спароу чете роман за ужасно  убийство, и си спомня, че така е убил приятелката си преди 13 години.

    Изследователи от Кралския колеж в Лондон се опитали  да разберат какво всъщност е разстройството на  идентичността. Те помолили доброволците да си спомни нещо ужасно от миналото. При пациенти с ДРИ за събитието знаела само едната личност, а  при извикването на тези спомени се включвал другия „аз“.

    Мозъчно сканиране показва, че при „фантазьорите“ и при хора с ДРИ мозъчната дейност е  коренно различна. Следователно  „разстройство на личността“ – не е игра на въображението, не е реакция на подсъзнанието, а е реално заболяване, окончателно твърди Саймън Райндерс.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *